Pozitív jelentést küldött a román OTP-leány

Vágólapra másolva!
Az OTP romániai leánybankja, az OTP Bank Románia 586 millió forintnak megfelelő adózott eredményt ért el az első félévben. A tavalyi első félévben 1,204 milliárd forintos vesztesége volt. A féléven belül is erősen javult a helyzet: 1,311 milliárd forintos adózott eredmény volt az első negyedévi, 725 millió forintos veszteség helyett.
Vágólapra másolva!

Az első félévi összes bevétel, 9,913 milliárd forint, 36 százalékkal meghaladta a tavalyi első félévi 7,262 milliárdot. A második negyedévben a bevétel 1 százalékkal 4,98 milliárd forintra nőtt az első negyedévi 4,933 milliárdról, a bank közleménye szerint.

A nettó kamatbevétel a második negyedévben 2 százalékkal csökkent az első negyedhez képest, nagyrészt azért, mert tovább csökkent Romániában a jegybank referenciarátája, viszont a betétekre fizetett kamatráfordítás nőtt. Ezt részben ellensúlyozták a folytatódó vállalati hitel átárazások. A nettó díj- és jutalékbevételek a második negyedévben 11 százalékkal nőttek az első negyedhez képest, nagyrészt a hitelekkel kapcsolatos magasabb díjbevételek miatt.

A működési költségek az első félévben stabilan alakultak a tavalyi első félévhez képest: a személyi jellegű költségek 6 százalékkal csökkentek, de az értékcsökkenési ráfordítások növekedtek.

A hitelezési veszteségekre képzett értékvesztés az első félévben 1,985 milliárd forintnak megfelelő összeg volt, 54 százalékkal több az egy évvel azelőttinél, de a második negyedévben az időszak során végrehajtott sikeres átstrukturálási és behajtási kampánynak köszönhetően ezen a soron visszaírás történt, így mindössze 28 millió forint került ebbe a rubrikába.

Az román leánybank több intézkedést tett a hitelminőség védelmére és javítására. A bankban különösen fontosnak tartják a behajtási kampánnyal támogatott hitelvédelmi programot, amelynek hatására jelentősen csökkent a késedelembe esett hitelállomány, részben a késedelmes tartozások behajtása, részben a hitelek átstrukturálása révén. A hitelvédelmi program a teljes lakossági hitelportfolió közel 6 százalékát érintette.

A hitelállomány a második negyedévben, 303,46 milliárd forint, forintban és lejben 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de az első negyedhez képest forintban 15 százalékkal kisebb volt. Ennek oka, hogy a Bank továbbra is visszafogja hitelezését, illetve a lej a forinttal szemben 11 százalékkal gyengült. A legnagyobb mértékben a nagyvállalati hitelállomány esett vissza.

Betétoldalon a tavalyi utolsó negyedévi jelentős betétkivonások után az első félévben lejben 25 százalékos állománynövekedés volt. A lakossági betétállomány már az első negyedév során jelentősen megnőtt, a második negyedév során nem csak megtartani, hanem növelni is sikerült az állományt a piaci körülményekhez igazodó árazás és a termékfejlesztések eredményeként.

A lényegesen mérséklődő ukrán veszteségnek, valamint a bolgár, a horvát, és a román leánybank jó teljesítményének köszönhetően az OTP külföldi leánybankjainak hozzájárulása a bankcsoport eredményéhez az első negyedévi gyakorlatilag nulla szintről a második negyedévben 12 százalékra emelkedett. Az OTP közel 12 millió ügyfelet szolgál ki nyolc országban.