Vágólapra másolva!
Az Európai Unió vezetői azzal a felhívással kívánnak fordulni a G20-ak pittsburgh-i értekezletének többi résztvevőjéhez, hogy szankciók kilátásba helyezésével szorítsák vissza a túlzott bankári jutalékokat - derült ki szerdán Brüsszelben nyilvánosságra került uniós előkészítő iratokból.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az EU állam-, illetve kormányfői csütörtökön rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a szeptember 24-25-én tartandó pittsburgh-i találkozóra való felkészülés jegyében. Ezen a felkészülési csúcson kívánnak olyan állásfoglalást közzétenni, amely szerint - abból kiindulva, hogy a jövőre nézve kívánatos lenne elfojtani a mostani világgazdasági válság kiváltó okait - egyebek közt a bónuszok nyakló nélküli osztogatását is meg kellene szüntetni.

A téma az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén is fölmerült. Egy EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy "ahol bónusz van, ott málusz is legyen", vagyis ne csak jutalom járjon a sikeres bankári ügyletért, hanem szankcionálják is az elfuserált üzletkötést. A Brüsszelben nyilvánosságra került dokumentumból az is kiderül, hogy az EU azt kívánja üzenni a G20 résztvevőinek: egyelőre nem jött el az ideje annak, hogy felhagyjanak a közpénzekből történő gazdaságélénkítéssel. A terveket már most ki kell ugyan dolgozni a válság utáni időszak teendőire, de e tervek végrehajtását még nem szabad elkezdeni - véli az unió.

Az EU azt is javasolni kívánja Pittsburgh-ben, hogy lehetőleg jövőre zárják le a világkereskedelem liberalizálásáról szóló, úgynevezett dohai tárgyalássorozatot.