Válsághíradó: dubaji mentőöv, erősödő tőzsdék

Vágólapra másolva!
A BUX hétfőn profitálni tudott a dubaji hírek által befolyásolt, kedvező világgazdasági hangulatból, a forint azonban kissé gyengült. Ausztriában bankot államosítanak, míg a tengerentúlon a Citigroup már visszafizeti az állami segélyt. Kedden Európában és Amerikában is fontos adatok látnak napvilágot. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a KSH két statisztikát közöl kedden: az októberi ipari termelés végleges adatai mellett a mezőgazdasági árak alakulásáról is beszámol. Az Országgyűlés idei utolsó ülésén egyebek mellett a hagyatéki eljárásról és a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szavaznak a képviselők.

Külföldön sűrűnek ígérkezik a nap. Európában a német ZEW intézet aktuális felmérésének az eurózónára, illetve azon belül Németországra vonatkozó eredményeit ismerteti. (A várakozások szerint a kilátások kismértékben javulnak az előző felméréshez képest.) Nagy-Britanniában a novemberi infláció számait hozzák nyilvánosságra.

A tengerentúlon három fontos adat várható: az amerikai ipar novemberi teljesítménye, a termelői árak ugyanazon havi alakulása, valamint a NAHB lakáspiaci indexe kap nyilvánosságot - utóbbi a lakóingatlan-piac trendjeit jelzi előre.

Ez történt hétfőn

Alacsony forgalomban kezdetben erősödött, majd korrigált a forint, az euró árfolyama este 274 forint fölött járt.

Több mint fél százalékot emelkedett a BUX, a vezető részvények közül csak a gyógyszerpapírok buktak. New Yorkban is szép pluszt regisztráltak.

Felmondták a bankok a Zalakerámia Zrt. hiteleit, miután megrendült az osztrák anyavállalata, a Lasselsberger csoport pénzügyi helyzete.

Állami tulajdonba kerül a csőd közeli helyzetbe sodródott osztrák Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank.

Tízezer ember elbocsátásával 500 millió dollárt spórolna meg a világ legnagyobb acélipari vállalata, az ArcelorMittal.

Több nagy bank után a Citigroup is visszaadja az állami pénzt, hogy szabaduljon az állami segélyprogram kötöttségeitől.

31 milliárd dollárért megveszi az XTO Energy nevű gázcéget az Egyesült Államok legnagyobb olajvállalata, az Exxon Mobil.

Adót vetne ki az amerikai szenátus a kizárólag szépészeti célokat szolgáló plasztikai sebészeti beavatkozásokra.

Abu Dzabi adósságtörlesztésre 10 milliárd dollárt ad az Egyesült Arab Emirátusok másik tagállamának, a bajba jutott Dubajnak.

A Spyker Cars holland sportautógyár tűnik a Saab márka utolsó esélyének, a tulajdonos General Motors már tárgyal a reménybeli vevővel.

Németországban az állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn több mint 14 ezer alkalmazottjától válik meg a következő öt évben.