Kedd estére visszaesett a kőolaj ára

Vágólapra másolva!
Kedden a New York-i kereskedés végére a határidős (márciusi) nyersolaj ára 5,6 százalékkal hordónként 37,35 dollárra esett.
Vágólapra másolva!

A nagy mértékű árzuhanást elsősorban az amerikai kormányzat előrejelzése váltotta ki az idei globális és amerikai olajfelhasználás csökkenéséről. Elemzők szerint ugyanakkor a keddi részvénytőzsdei lejtmenet is rájátszott a 2,2 dolláros áresésben az amerikai könnyűolaj piacán. A Brent ára is esett Londonban, de ennek összege kedd estére 81 centnyi volt hétfő esetéhez mérve, amivel a kontraktus ára hordónként 45,21 dollárig hátrált csak.

Kedden napközben drágult a kőolaj, mivel Washingtonban közeledett a szenátusi szavazás az amerikai kormány új, 800 millió dolláros gazdaságösztönző programjáról, és a program miatt a befektetők a kőolajkereslet növekedését remélik. Estére viszont az árnyereség elenyészett, mert az amerikai pénzügyminisztériumban időközben nyilvánosságra hozott új bankmentő intézkedések viszont máris kiábrándították a piacokat. Fékezte a drágulást az is, hogy csökkent a politikai felár, mióta Barack Obama amerikai elnök hétfőn közvetlen tárgyalásokat, újfajta kapcsolatokat ajánlott Iránnak.

A kőolaj ára hetek óta beakadt 40-50 dollár közé. A befektetők felfigyeltek arra, hogy az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását, és az exportőr szervezet további csökkentéseket sem zár ki. Más oldalról viszont a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat. Az IEA utolsó előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

Az IEA az előrejelzését 1,2 százalékos világgazdasági növekedésre alapozta. Ehhez képest az IMF a múlt hónap végén 0,5 százalékra csökkentette idei világgazdasági növekedési előrejelzését az addig jósolt 2,2 százalékról.