A Wall Street 1997-es szintre zuhant vissza

Vágólapra másolva!
Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A legszélesebb merítésű tőzsdeindex, az S&P 500 tizenkét éves mélypontjára jutott a Bloomberg hírügynökség szerint. A Dow Jones index pedig február hónapban még sosem vesztett annyit, mint idén: 12 százalékot. A Dow Jones 1997-es, az S&P 1996-os szintre esett vissza. Mindebben szerepet játszott a Citigroup zuhanása, az óriásbank részleges államosítása, és a zuhanó amerikai GDP-ről szóló adatok nyilvánosságra kerülése.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,98 százalék (13,6 pont) csökkenéssel 1378 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 1997 májusa óta legalacsonyabb szinten, 7063 ponton zárt 1,66 százalék (119 pont) hanyatlással.

A Bloomberg szerint az S&P 500 index, amely a legszélesebb merítésű tőzsdemutató 12 éves mélypontjára jutott, a pénteki 2,4 százalékos eséssel. Záráskor az index 735 ponton állt, erre legutóbb 1996 decemberében volt példa.

A DJIA indexe a héten 4,1 százalékkal csökkent, februárban 12 százalékkal süllyedt. A MarketWatch szerint amióta jegyzik az indexet, még soha sem süllyedt ennyit februárban. Az amerikai hírforrás azt is megjegyzi, hogy immár hatodik egymás utáni hónapban csökken a tőzsdeindex. Ebben elsősorban a pénzügyi papírok esése játszik szerepet.

Rossz hangulat a Citigroup-államosítás miatt

A banki részvények gyengüléssel reagáltak arra a hírre, hogy az amerikai kormány komoly Citigroup résztulajdont szerez.

A befektetők attól tartanak, más bankokra is sor kerülhet, mert Washington meglehetősen elszántnak tűnik a bankszektor stabilizálására, és aggasztja őket, vajon nem jelenti-e majd mindez a jelenlegi tulajdonosok részvényeinek felhígítását, elértéktelenítését.

Pénteken megszületett a megállapodás arról, hogy miként száll be az amerikai kormányzat a Citigroup vezető amerikai pénzintézetbe. A Citigroup 27,5 milliárd dollár értékben befektetőinek (köztük a most 8 százalékot birtokló kormányzatnak) elsőbbségi részvényeit törzsrészvénnyé alakítja át 32 százalékos konverziós felárral, és a törzsrészvényekből ad át az amerikai kormánynak.

Ha teljesen végbemegy a részvényátváltás, akkorra az amerikai pénzügyminisztérium 36 százalékra növeli részét a bankcsoportban.

A piac szereplői kifejezetten rossz hírnek tartják a kormány-Citigroup ügyletet azzal együtt is, hogy ezzel nem kerül sor újabb készpénz-adományozásra; egyfajta államosítást emlegetnek.

Zuhan a GDP

Kedvezőtlen hír volt az is, hogy az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 6,2 százalékkal zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium ezzel jelentősen felülvizsgálta korábbi, 3,8 százalékos előzetes GDP-csökkenési becslését. Az elemzők kisebb, 5,4 százalékos GDP-csökkenés bejelentését várták.

A befektetői hangulatot rontotta a General Electric bejelentése arról, hogy a második félévtől várhatóan 68 százalékkal 10 centre csökkenti a részvényenkénti negyedéves osztalékot.

Olcsóbb az olaj

Gyengültek az olajipari papírok is a kőolaj árának a csökkenésére.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 46 centtel 44,76 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) áprilisra.

Tőzsdezáráskor az euró 1,2684 dollárra gyengült a csütörtök késő esti 1,2743 dollárról (-0,46 százalék). A dollár 97,75 jenre mérséklődött az előző napi 98,41 jenről (-0,67 százalék).

Az euró 299,10 forintot ért az egy nappal korábbi 301,60 forint után (-0,83 százalék). A dollár 235,27 forinton volt a csütörtöki 236,39 forintot követően (-0,47 százalék).