Már 112 milliárd euró az orosz bankok adóssága

Vágólapra másolva!
Orosz kormányzati adatok szerint jelenleg 151 milliárd dollár (mintegy 112 milliárd euró) az orosz bankok teljes adóssága, közölte szerdán Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter. Tavaly október eleje óta a pénzintézetek 50 milliárd dollárnyi kötelezettségüket egyenlítették ki.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor a bankok külföldi követelései mintegy 147 milliárd dollár (109 milliárd euró), mondta Kudrin, hozzáfűzve, hogy Oroszország nem tervezi a tőkeellenőrzés rendszerének újbóli bevezetését.

Nyolc százalék volt éves szinten az orosz gazdaság visszaesése az idei év első két hónapjában. Ezt a gazdasági minisztérium közölte a napokban, miközben Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az év végével már visszatér a növekedés.

A 8 százalékos kéthavi gazdasági visszaesés kapcsán orosz kormánytagok a negyedéves GDP-csökkenést 7 százalékosra jósolják. A kormányzat az éves GDP-ben egyelőre 2,2 százalékos csökkenést vár.

Suvalov szerint bizonyos területeken van jele az élénkülésnek, miután az orosz gazdaság teljesítménye már gyakorlatilag eljutott a mélypontra. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a külső körülményektől nagyon sok függ: utalt az olajár nemzetközi alakulására, a gyenge exportkeresletre és arra, hogy a világgazdaság egyelőre egyre mélyebbre süllyed a recesszióba.

A Reuters a kedvező fejlemények között említi, hogy mérsékelték az importot, és a múlt hónapban sikerült megállítani a rubel romlását,, sőt, legújabban az orosz központi bank már a rubel túlértékelődése ellen avatkozott be dollárvásárlással. Az is kedvező, hogy az olaj több dollárral drágább, mint amivel az orosz költségvetésben és gazdasági tervekben a kormányzat számolt erre az évre.