Vágólapra másolva!
Gyengüléssel indítottak hétfőn a vezető nyugat-európai részvények, elsősorban az olajipari, a bányaipari és a banki papírok esésére. A kereskedés első húsz perce után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,0 százalék eséssel 863,24 ponton állt a múlt heti 1,2 százalékos emelkedés után.
Vágólapra másolva!

London, Párizs és Frankfurt is mind 1 százalékot meghaladó gyengülést mutatott a nyitást követő egy órában. Az olajipari cégek árfolyama 0,6-1,1 százalékkal gyengült, a bányaipari papírok 2,4-2,9 százalékkal süllyedtek, a banki részvények 1,1-3,8 százalékkal estek. Az általános trenddel ellentétesen mozogtak, drágultak a gyógyszeripari részvények.

Hétfőn reggel az ázsiai kereskedésben az arany ára 959 dollár volt. Elemzők szerint a következő napokban az aranyár 941,75 dollárra, sőt lehet, hogy 926,90 dollárra gyengül. Június 3-án az arany ára három és fél hónapja legmagasabb szinten, 989,80 dolláron is volt.

A szakértők szerint a befektetők már arra keresik a választ, hogy merre tart jövőre a globális gazdaság. A legújabb makroadatok azonban legjobb esetben is csak azt jelzik, hogy lassult a visszaesés üteme a világban.