Idén az első hét hónapban éppen 9000 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, miközben tavaly egész évben 11 500 cég jutott erre a sorsra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Július végéig a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 35 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Félő, hogy a felszámolások száma már szeptemberben meghaladja a tavalyi egész éves, egyébként eddig éves rekordnak számító 11 500-at - nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az első hét hónapban 9000 vállalkozás került felszámolás alá - derül ki a cég ma közzétett legfrissebb adataiból. Tavaly ugyanebben az időszakban 6657 cég jutott erre a sorsra, így a növekedés az előző évhez képest 35,2 százalékos. Júliusban a megelőző évi 978 céggel szemben 1292 cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, ez 32 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A hetedik hónap végéig csaknem 8000 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, miközben tavaly ilyenkor még csak 5940 cég végelszámolása indult meg. Ez ugyancsak 35 százalékos növekedés, ám a végelszámolások számának növekedése nem állt meg: júliusban 44 százalékkal több cég jutott erre a sorsra, mint a tavalyi nyár derekán.

Továbbra is igaz, hogy nem látjuk, meddig dagad még a felszámolási és végelszámolási hullám, hiszen júliusban is több olyan nagy cég ment tönkre, amelyik fizetésképtelenné válásával tömegesen hagy maga után kifizetetlen számlákat, bajba jutott alvállalkozókat - mondja az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint az alvállalkozói láncok szereplői egyre sebezhetőbbek, mert megfelelő tőkeerő nélkül kell megküzdeniük az olyan hónapok óta halmozódó problémákkal, mint a piacszűkülés, illetve a közüzemi díjak vagy az üzemanyagárak emelkedése.

Némiképp meglepő módon február óta először az új cégbejegyzések száma is emelkedett. Igaz, a júliusban alapított 4352 új cég csak 3 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos hónapjában alapított cégek számát, és a stratégiai igazgató nem is feltételezi, hogy tartós jelenségről lenne szó. "A nehéz gazdasági helyzetben állásukat vesztett munkavállalók gyakran menekülnek kényszervállalkozásokba, ám egy cég alapítása sajnos ritkán jelent valós megoldást ebben a helyzetben" - mondja Csorbai Hajnalka.