Elfogadta a parlament a büdzsé fő számait

Vágólapra másolva!
Elfogadta a 2010-es költségvetés fő számait a parlament költségvetési bizottsága, majd az Országgyűlés plenáris ülésén is megszavazták azokat. Az ellenzéknek a büdzséhez benyújtott módosító indítványai közül egy sem ment át az Országgyűlésen. A Fidesz csak tartózkodott a kabinet által támogatott indítványokról való szavazásnál.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden 12 662,680 milliárd forint bevétellel, 13 533,026 milliárd forint kiadás mellett 870 346,2 millió forint hiánnyal elfogadta a 2010-es költségvetés fő számait. A képviselők 200 igen, 156 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a fő számokat.

Igennel szavazott az MSZP-frakció, valamint 14 SZDSZ-es képviselő, illetve a független Lengyel Zoltán. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, öt SZDSZ-es - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán és Velkey Gábor - , valamint a többi jelen lévő független képviselő. Előzőleg a költségvetési bizottság 16 igen és 13 nem szavazattal fogadta el a költségvetés fő számait tartalmazó módosító javaslatot.

Nem változott az államháztartás jövő évi hiánya az elfogadott módosító indítványok miatt: az Országgyűlés költségvetési bizottsága továbbra is 870 346,2 millió forintos deficitet javasol megállapítani a 2010-es büdzsében. A változtatások után mintegy 3,9 milliárd forinttal 12 6662,680 milliárd forintra nőtt a jövő évi költségvetés bevételi főösszege, míg a kiadások ezzel megegyező mértékben 13 533,026 milliárd forintra csökkentek.

Megszavazták a távhőáfa csökkentését

A képviselők által elfogadott módosító indítványok alapján a jövő évi büdzsé továbbra is 3,8 százalékos hiánycéllal számol, 40 milliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, 70 milliárddal csökkenti az önkormányzatok támogatását, de nem változik a gyermekétkeztetés támogatásának jelenlegi mértéke, és meglesz a fedezete annak, hogy az 5 százalékos áfakulcsba kerüljön a távhő.

A kabinet által is támogatott módosító indítványokat 200 igen szavazattal, 133 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás. A szocialista frakció mellett 14 szabad demokrata, valamint Tóth András és Gyenesei István független képviselők szavazott igennel. Tartózkodott a szavazásnál a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, öt korábbi MDF-es képviselő, illetve egyedüli SZDSZ-esként Gulyás József.

A Fidesz nem mindig mondott ellent

Néhány, a kormány által is támogatott módosító indítványt a Fidesz-KDNP képviselői is megszavaztak. Köztük vannak azok a kormány által befogadott javaslatok, amelyek a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatásának megőrzését, a művészeti oktatásra szánt forrás bővítését, illetve a költségvetési szerveknél dolgozók keresetkiegészítését szorgalmazták. E csomagban szerepelt az az SZDSZ-es javaslat is, amely szerint több pénz jut a közoktatás informatikai fejlesztésére.

Minimális szavazatkülönbséggel, 187 igen és 185 nem vokssal az Országgyűlés elfogadott egy Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József szabad demokrata képviselők által jegyzett módosító indítványt, melyet a kormány nem támogatott. A javaslat 150 millió forintot adna a legrászorultabbakat és a legelesettebbeket képviselő társadalmi szervezeteknek.

"Komolytalan" fideszes javaslatok

A jövő évi büdzséhez első körben 1513 módosító javaslat érkezett. Ennek több mint 95 százalékát a Fidesz nyújtotta be, de ezek közül egyet sem támogatott a kormány és a parlament.

Az MSZP-s Török Zsolt azt mondta, az ellenzéki képviselők indítványainak túlnyomó többsége komolytalan, nevetséges, olykor morbid. Példaként említette a Varga Mihály, a Fidesz-kormány egykori pénzügyminisztere által benyújtott egyik javaslatot, mely egy temető bővítésére adott volna pénzt olyan indoklással, hogy a gazdasági növekedés beindítása érdekében a beruházás nélkülözhetetlen.

Varga szerint nem valósak a számok

Varga Mihály a fideszes módosító indítványok leszavazásáról azt mondta, a kormány érzéketlen volt minden olyan szociális, oktatási támogatás lehetőségével szemben, amely enyhíthetett volna az emberek mindennapi gondjain. Nemet mondtak a rákbetegek és a mozgássérültek támogatását szolgáló átcsoportosításra is - emlékeztetett. Kiemelte továbbá, hogy a tűzoltók sem kapják meg a szükséges forrásokat.

Az ellenzéki párt alelnöke a szavazás szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a költségvetés nem reális helyzetértékelésre épül, és így nem tud a 2010-es helyzetnek megfelelni. Az államháztartás hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél, több tételt nem számoltak el a büdzsében, így például a MÁV és a BKV adósságát - fűzte hozzá.