Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem tudnak róla

Vágólapra másolva!
Közel 15 milliárd forint - ekkora összeg van a lakosságnál már lejárt, de még visszaváltható bankjegyekben. Az összeg nagyon lassan csökken, vagyis a jelek szerint nem törjük magunkat, hogy használható pénzre váltsuk a régi bankókat.
Vágólapra másolva!

A magyar háztartások összesen közel 15 milliárd forintos vagyonon ülnek, bár nem is biztos, hogy tudnak róla. A meglehetősen nagy összeg, amely lakosonként 1500 forintot jelent, azokból a bankjegyekből jön össze, amelyek már nincsenek forgalomban, de még visszaválthatóak.

Alapszabályként a lakosságnál maradt bankjegyeket a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) lehet visszaváltani, de egyes hitelintézetek és postahivatalok is dönthetnek úgy, hogy bár nem kötelező, de átváltják, illetve szolgáltatásuk igénybevétele esetén elfogadják a régi papírpénzeket.

Mátyás-ezresből csaknem 4 milliárd

A lakosságnál lévő, a régi sorozatba tartozó bankjegyek összértéke 7,8 milliárd forint, ha ehhez hozzávesszük a vissza nem váltott kétszázasokból és a hologramcsik nélküli - 2007-ben visszavont - ezresekben álló összesen 7,14 milliárd forintos összeget, akkor közel 15 milliárd forintos összeg jön ki, vagyis ekkora összeg pihen a lakosságnál.

Legutóbb a kétszáz forintos bankjegyet vonta ki a forgalomból az MNB, ezzel tavaly november 15-ig lehetett fizetni hivatalosan. December 31-ig a kétszázasokból 16,2 millió darab nem lett visszaváltva, ami 3,24 milliárd forintos összeget jelent. (A bankót leváltó érmékből a tavaly nyári bevezetés óta 68,4 millió darab került forgalomba, ez az teljes érmeállomány 6 százalékát teszi ki.)

Visszavont bankjegyek összértéke

Címlet

Visszaváltás határideje

Be nem váltott bankjegyyek összértéke

zöld kétszázas

2029. november 16.

3,24 milliárd forint

lila ötszázas

2019. szeptember 1.

1,55 milliárd forint

zöld ezres

2019. szeptember 1.

3,3 milliárd forint

kék hologramcsík nélküli ezres

2027. augusztus 31.

3,9 milliárd forint

barna ötezres

2019. július 27.

2,95 milliárd forint


A kétszázasokat a közelmúltban vonták be, így nem meglepő a jelentős lakosságnál lévő állomány, de vannak a forgalomból már régebben kivont bankjegyek, amelyek szintén milliárdos értékben vannak a lakosságnál. A Mátyás királyt ábrázoló, hologramhatású fémcsík nélkül gyártott 2007-ben bevont 1000 forintos bankjegyekből például 3,9 milliárd értékű bankjegy nem érkezett vissza a feladóhoz.

Meghosszabbított határidők

A régi bankjegysorozatba tartozó lila ("Ady") ötszázast, a zöld ("Bartók") ezrest, barna ("Széchenyi") ötezrest eredetileg tavaly év végéig lehetett volna visszaváltani, mivel a lakosságnál komolyabb mennyiség maradt az említett bankókból, ezért az MNB tíz évvel kitolta a határidőt. Az ötszázast és az ezrest 2019. szeptember 1-jéig, az ötezrest pedig 2019. július 27-ig fogadja el a jegybank.

A régi pénzek komótosan áramlanak vissza jegybankba, az MNB kérdésünkre elmondta, a régi bankjegysorból az 1000 forintos esetében havonta 2000 darab, míg az 500 és az 5000 forintos esetében 1000-1000 darab érkezik be.