Londoni reptérbe fektetnek be koreaiak - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Ismét kelendőek a Toyota részvényei; megszabadul japán brókercégétől a K&H anyabankja; a Gatwick repülőtér 12 százalékára vetett szemet egy dél-koreai nyugdíjalap; elárverezik Bernard Madoff könyvelőjének házát; a bankok megzabolázására próbálja rávenni az amerikai képviselőket Obama tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Újra vásárolni kezdték a befektetők a Toyota részvényeit, miután az autógyártó bejelentette, hogy újraindítja több, az elmúlt hetekben visszahívott modellje gyártását - írja a Vall Street Journal. A tokiói tőzsdén egy órával a zárás előtt majdnem 5 százalékos pluszban volt a cég papírja, mely az előző hét nap során összesen 18 százalékot esett.

Eladja japán brókercégét a belga KBC bank - értesült a Bloomberg. A K&H anyabankjának tokiói leányvállalata száz főt foglalkoztat, és az elmúlt három pénzügyi évben veszteséget termelt. Az iparágban foglalkoztatottak létszáma 2009 során 6 százalékkal csökkent Japánban.

A dél-koreai Nemzeti Nyugdíjalap - a világ ötödik legnagyobb nyugdíjalapja - 12 százalékos részesedést készül vásárolni a London melletti Gatwick repülőtérben, csaknem 100 millió fontért - írja a Financial Times. Az alap terjeszkedésének legutóbbi jele az volt, amikor 773 millió fontért megvette a HSBC bankcsoport londoni székházát.

Elveszíti házát Bernard Madoff közvetlen munkatársa - adta hírül a Reuters. Frank DiPascali, aki évtizedekig a sokmilliárd dolláros kárt okozó Wall Street-i csaló jobbkeze volt, kénytelen árverésre bocsátani a házát, hogy a hatóságok kártalaníthassák egykori ügyfeleit. A döntés inkább szombolikus, DiPascalinak ugyanis 170 milliárdot kellene megtérítenie.

A banki kockázatvállalás megfékezésére fogja ösztönözni az amerikai kongresszus képviselőit kedd meghallgatásán Paul Volcker, Barack Obama tanácsadója - jelentette szintén a Reuters, a birtokába került dokumentumra hivatkozva. Eszerint az egykori Fed-elnök Volcker azt hangsúlyozza majd, hogy az állam nem nyújthat védelmet a bankok spekulatív ügyleteinek.