A mobiltechnológia és a zöldenergia fogják beindítani a világgazdaságot

Vágólapra másolva!
Az unió ragaszkodik a bankok megadóztatásához akkor is, ha nem lesz globális konszenzus, az amerikai gazdaságot pedig a mobiltechnológia és a zöldenergia fogja kihúzni a válságból. Külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az unió önállósítja magát bankadó ügyben annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb országai ellenzik a globális bank adót, írja a Financial Times. Elena Salgado, spanyol pénzügy miniszter a keddi uniós miniszteri találkozó után jelentette be, hogy az uniónak proaktívan kell eljárnia ebben a kérdésben.

Nem fogjuk elvetni azt az ötletet, hogy egy, a bankok által befizetette adókból létrejött alapot hozzunk létre, amelyből szükség esetén meg lehet menteni a bankokat, véli Michel Barnier, a belső piacért és szolgáltatásért felelős uniós biztos. Nagy-Britannia ellenzi az ötletet, a helyettes német pénzügyminiszter Jörg Asmussen viszont szintén azon az állásponton van, hogy ha nem lesz globális konszenzus a kérdésben, Európának akkor is lépni kell.

A mobilinternet és a zöld energia adhatja meg a következő nagy lökést az amerikai gazdaságnak, írja a Businessweek. Nehezen kecmergett ki a '90-es évek eleji válságból az amerikai gazdaság, de a böngészőt népszerűvé tevő Netscape tőzsdére lépése mindent megváltoztatott. Azon a napon elkezdődött az internet kora. Hiretelen egy rakás olyan cég futott be,mint a Webvan, a Metricom,vagy az Egghead.com, és persze beindult a Google az eBay és az Amazon is. Aztán '95 és 2000 között kipukkadt a dotcom-lufi, majd a 2000-es évek elején minden pénz az ingatlan és a származékos ügyletek piacába folyt. Ez a lufi is kipukkadt, most pedig itt van az iPod, iPhone, és az iPad, amik a mobiltechnológia fénysebességű térhódítását jelzik.

Mindeközben emelkedik az olajár, a világ oljakitermelése öt-tíz éven belül eléri a csúcsát, és 2020-ig akár a 300 dolláros hordónkénti árat is elérheti. Így nem lesz más választás, mint áttérni az energiahatékonyság nevében a zöldenergiára. Az energia technológia olyan lesz a piacok számára az elkövetkezendő évtizedekben, mint az információs technológia volt az elmúlt harminc évben, írja a Businessweek.