Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Milliárdok spórolhatók az e-számlázással

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság évi 400 millió papírszámlától és 60 százalékos megtakarítással körülbelül 4 milliárd euró kiadástól szabadulhatna meg, ha a cégek áttérnének az e-számlázásra. Van ország, ahol a hivatal nem is fogad be papír alapú számlát - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A finn Itella Information elektronikus számlázási megoldásokat kínáló cég szerint óriási megtakarítás érhető el a papírszámlák elhagyásával. Kimutatásuk szerint, ha a magyar cégek áttérnének az elektronikus számlázásra, akkor 400 millió számlát nem kéne kiállítani papíron és 4 milliárd euró körüli összeget lehetne vele spórolni évente.

A cég tájékoztatása szerint Dániában az állami hivatalok nagy része már nem fogad be papírszámlát. Ezzel védik a környezetet és nem csak az állami kiadásokon, de az állampolgárokén is spórolnak.

A tapasztalatok alapján az Európai Unióban évente több mint 30 milliárd számla keletkezik, amely jelentősen növeli a cégek adminisztrációs költségeit. Ezzel nem csak a vállalatok fizetnek, hanem a fogyasztók is.

Az Itella szerint Magyarország el van maradva az elektronikus átmenetben, de a legújabb technológiák átvételével gyorsan lehet jelentős eredményeket elérni. A magyarországi cégek 25 százaléka küld elektronikus számlát, míg ez az arány Nagy-Britanniában 89, Németországban 60, Ausztriában 50 százalék. Igaz, a régiós versenytársakat megelőzi Magyarország - olvasható a Világgazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről