Opten: Most válunk normális válságrégióvá

Vágólapra másolva!
A korábbi trenddel ellentétesen az utolsó két hónapban már csökkent az újalapítású cégek száma, így már "normális válságrégió" képét kezdi mutatni a magyar gazdaság - állapította meg az Opten legfrissebb elemzése, ami szerint év végéig legalább 17 500 cég dől be.
Vágólapra másolva!

Egy hónap alatt 1627, az év első 11 hónapjában pedig 16 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, így év végére a bedőlt cégek száma meghaladja a 17 500-at - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az új cégek száma ezzel szemben a második egymást követő hónapban mutatott csökkenést.

"Lassan egy normális válságrégió képét kezdik kirajzolni a magyar cégstatisztikák" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója azt követően, hogy a cég közzétette a novemberi felszámolási, végelszámolási és cégalapítási adatokat. Eszerint novemberben ismét jelentősen, 16 százalékkal nőtt a felszámolásra jutó cégek száma, és második egymást követő hónapban jegyeztek be kevesebb céget, mint egy évvel korábban.

A magyar válság eddig abban különbözött a más országokban tapasztalttól, hogy a cégalapítások száma a legnehezebb időszakokban sem csökkent számottevően. Novemberben azonban összesen 2627-et céget jegyeztek be, 21 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban,. "Azt tudjuk, hogy eddig is számos újrakezdő próbált adósságot hátrahagyó cége után új céget alapítani. Most sem ők hagytak föl ezzel a piaczavaró tevékenységgel, sokkal inkább az a helyzet, hogy már ők sem tudják kompenzálni a valós piaci igények szülte tisztességes cégalapítások csökkenését" - mondja Csorbai Hajnalka.

Az év első 11 hónapjában ezzel 16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma, így feltételezhető, hogy az év végére meghaladja az év elején becsült 17 500-at. "Decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10-20%-kal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előrejelzett számot, és a növekedés a múlt évhez viszonyítva eléri a 17-18 százalékot" - nyilatkozta az Opten stratégiai igazgatója.

Idén novemberben a megszokottnál és a tavalyinál is kevesebb végelszámolási értesítő jelent meg. Az Opten igazgatója szerint itt is arra kell figyelni, hogy a harmadik negyedév eddig eltelt hónapjaiban ez mindkétszer így történt. "Úgy látjuk, hogy az eddig talpon maradó vállalkozások már nem adják meg egykönnyen magukat, a cégvezetők az utolsó pillanatig reménykednek, hogy fordulat következik be az üzleti környezetben és a megrendelésekben, esetleg fizetőképessé válnak azok a cégek, amelyek felettük állnak a lánctartozásban." Sajnos ez rendszerint hiú ábrándnak bizonyul, de ekkor már nincs mód a cégek megmentésére, de még tisztességes bezárására sem. Csorbai szerint ezt támasztja az is, hogy a végelszámolások mind nagyobb aránya fordul át felszámolásba - állapítja meg az elemzés.