Megszavazta a parlament Orbán nyugdíjnyilatkozatát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszél a szlovák és kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi miniszterelnöki hivatalban
Vágólapra másolva!
A kormánypárti képviselők voksaival átment a hétfői parlament szavazáson a miniszterelnök politikai nyilatkozattervezete a magánpénztári tagok átlépéséhez kapcsolódó garanciákról. A dokumentum egyebek mellett a hozamok felvételének adómentességét volt hivatott tisztázni.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az országgyűlés hétfőn az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott politikai nyilatkozatot "a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről". A jogi kötelezettséget nem jelentő nyilatkozatot 206 igen, 51 nem és 43 tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A tervezetet december elején nyújtotta be a parlamentnek a kormányfő, valamint Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella és Lázár János fideszes képviselők. Az szerepel benne, hogy a tisztán állami nyugdíjrendszerbe visszelépőknek garantálni kell az egyéni számlák működését, az ezeken vezetett befizetések értékállóságát, az esetleges veszteségek értékállóságát, illetve a hozamok adómentességét.

Az országgyűlés már korábban megszavazta, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak megnyílik a lehetőség a tisztán állami rendszerbe való visszalépésre, sőt aki nem jelzi külön a szándékát, az automatikusan átkerül az állami rendszerbe. A maradást február 31-ig lehet kérni, de aki így tesz, az a továbbiakban elveszti jogosultságát az állami nyugdíjra. Az átlépéssel, elsősorban a hozamok felvételével - annak adóvonzatával - kapcsolatban sok kérdés vetődött fel, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el, ezek között vágott rendet az Orbán-féle nyilatkozat. Minderről bővebben itt olvashat.

A tervezethez Balczó Zoltán jobbikos és Mesterházy Attila MSZP-s képviselő is módosító indítványt nyújtott be. Előbbi azt javasolta, hogy még idén megalkotandó törvényekben garantálják a nyilatkozatban szereplő vállalásokat, míg utóbbi azt, hogy törvény garantálja az állami nyugdíjra való jogosultság biztosítását a magánpénztári tagok számára is, biztosítsa a tagok szabad választásának lehetőségét, az átlépők számára a vagyonuk örökölhetőségét, illetve az országgyűlés korábbi döntése szerint 14 hónapon át elvonandó magán-nyugdíjpénztári járulékok 2012. január 31-ig történő visszafizetését. A parlament kormánypárti többsége mindkét indítványt elutasította.

A politikai nyilatkozat szövege:

Az Országgyűlés a közel 3 millió kötelező magánnyugdíj-pénztári tag eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy:

- garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát;
- garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették;
- ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.