Vágólapra másolva!
A Mol 27,3 milliárd forint eredményt ért el a tavalyi utolsó negyedévben, ami több mint amit elemzők vártak. Múlt pénteken még leminősítették a cég papírjait.
Vágólapra másolva!

A Mol Nyrt. 27,3 milliárd forint nettó eredményt ért el 2009 negyedik negyedévében, szemben a harmadik negyedévi 12,9 milliárd forinttal és a 2008 negyedik negyedévi 33,4 milliárd forinttal, így tavalyi éves nettó eredménye 103,9 milliárd forint lett, 27 százalékkal kevesebb mint 2008-ban.

Ez a teljesítmény meghaladja az elemzői várakozásokat. A jelentés szerint javult a kutatás-termelés eredménye, és jól teljesített a gáz és az energia szektor, miközben gyengébben szerepelt a feldolgozás, a kereskedelem és a petrolkémia.

Molnár József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Mol a 2009-hez hasonlóan a pénzügyi stabilitást helyezi előtérbe az idén, de kiemelt fontosságot kap az INA horvát olajipari cégnek a Mol-csoportba történő integrálása és a megnövekedett csoport értékének maximalizálása.

A közlemény idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint a következő években a Mol fő feladata a megnövekedett portfólió értékének maximalizálása lesz a működés harmonizálása és a szinergiák kiaknázása révén.

A recesszió ellenére a csoport értékesítési volumene csak kis mértékben, 2 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A kimutatás szerint a szállítmányozás miatt a recesszióra érzékenyebb gázolaj értékesítés 3,3 százalékkal csökkent, miközben a benzin értékesítése enyhén, 0,3 százalékkal mérséklődött az INA konszolidációs hatása nélkül.

A Mol teljes magyarországi értékesítése az előző éves szintnek megfelelően alakult 2009-ben. A benzinértékesítés 1,8 százalék, a dízelértékesítés 0,9 százalék növekedését mutatott, míg az egyéb termékek értékesítése 5 százalékkal csökkent. Ezzel egy időben a teljes szlovákiai értékesítés 12,2 százalékkal csökkent, elsősorban az üzemanyag-turizmus hatására.

A Mol-csoportnak december végén több mint 34 ezer alkalmazottja volt, beleértve az INA mintegy 16 ezer dolgozóját is. A Mol jegyzett tőkéje december végén 79,2 milliárd forint volt, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A saját tőke egy év alatt 51 százalékkal, 1863,3 milliárd forintra nőtt.

A Deutsche Bank vételről tartásra minősítette le a Mol papírjait és a részvények célárfolyamát 20 000 forintról 17 500 forintra csökkentette múlt pénteken. Az Erste Bank szintén tartásra ajánlotta a Molt a korábbi halmozás helyett.