Rendkívüli napon ugrott nagyot a forint

Vágólapra másolva!
A kereskedés elején hirtelen 6 forinttal lett olcsóbb az euró, később azonban stabilizálódott 273 forint körül. Az erősödés az eurózóna iránt bizalmat teremtő mentőcsomagnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Vasárnap éjjel egy 750 milliárd eurós hitelkeretről állapodtak meg az eurózóna pénzügyminiszterei, amellyel a görögországihoz hasonló adósságválságokat kívánják megelőzni.

A kereskedők szerint megugrott a kockázatvállalási hajlandóság, elképzelhető, hogy még hétfőn 272 forint alá is kerülhet az árfolyam, sőt az is, hogy miután bezár az európai piac, az amerikai tovább tolhat a forinton. Amennyiben marad a befektetők jó hangulata, a következő napokban a 270-es szint sem elképzelhetetlen, a következő egy hétben pedig 270-276 forint valószínűsíthető. Az is lehet, hogy nem tart sokáig ez a most féktelennek tűnő jókedv, kérdés, mikor fordul visszájára - ha megfordul egyáltalán - az optimista hangulat.

A hírre nagyot erősödött az euró a dollárral szemben, majd a nap folyamán újra gyengülni kezdett. A forint azonban a gyengülést nem követte: az euróval szemben 6 forintnyit erősödött, míg a dollárral szemben több mint 10-et. A dollár erősödése délelőtt megfordított a forinttal szembeni árfolyamát, viszont az euróval szemben megkapaszkodott a forint. A legtöbb devizahitelest érintő svájci frank 197,5-ről 190,5-ig erősödött reggel, majd 192 fölé került.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője kiemelte, hogy rendkívüli kereskedési napról van szó: "sem a technikai szintek, sem a makroszámok nem számítanak most", ugyanis hirtelen jött a mentőcsomag híre. "Eszméletlen nagy a volatilitás (azaz nagyon változékonyak az árfolyamok - a szerk.) és kiszámíthatatlanok az irányok" - vélte az elemző. Sörös szerint kell néhány nap, amíg tisztán lehet majd látni, addig "csak sejtésünk van arról, hogy 270 környékéig erősödhet a forint".

A Reuters egy olasz forrásra hivatkozva azt írja, hogy mind a 16 eurótagállam jegybankja államkötvényeket vásárolt a piacon. A lépés erősítheti a bizalmat a papírok iránt és olcsóbbá teszi a finanszírozást.

A hazai piac zárása után, fél hat körül az eurót 273,21, a dollárt 212,32, a svájci frankot 191,85 forintért adták.