Kínában ismétlődhet meg az amerikai ingatlanpiaci válság

Vágólapra másolva!
Kínában az ingatlanpiac láncreakciószerű összeomlásától tartanak, Spanyolországban hitel nélkül maradhatnak a bankok, levélben javasol bankadót a G20-nak Merkel és Sarkozy - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Kínai Pénzügyi Szabályozó Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország ingatlanpiacán nőnek a kockázatos hitelügyletek. A testület szerint egyre több a nem fizető adós, ami miatt "láncreakció" indulhat be az ingatlanpiacon - írja a Bloomberg. Attól tartanak, hogy a 1400 milliárd dollár, amit a válságkezeléskor a gazdaságba öntöttek, befektetői lufit fog okozni. A 2008-ban kirobbanó válság egyik fő okozója az amerikai ingatlanpiaci hitelezés felfutása volt, amely azonban egy ponton összeomlott a túlértékelt befektetések miatt.

A japán jegybank újabb 33 milliárd dollár értékű hitelprogramot indít 4 éves időtávon, hogy segítse a gazdaság helyreállását - írja a Bloomberg. Az irányadó kamat eközben 0,1 százalék maradt. A világ második legerősebb gazdaságának számító Japán a defláció ellen küzd, ezért a Bank of Japan különböző módon próbál pénzt juttatni a gazdaságba.

A Wall Street Journal szerint spanyol hivatalnokok elismerték, hogy az ország bankjai és vállalatai nehezen jutnak hitelhez, ami arra ösztökéli a madridi kormányzatot, hogy mély változtatásokkal nyerjék vissza a befektetők bizalmát. A félelem alapja, hogy előfordulhat, hogy Spanyolország nem lesz képes tőkéhez juttatni pénzintézeteit, s emiatt az Európai Unió segélycsomagjához vagy a Nemzetközi Valutaalaphoz kell fordulniuk.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodtak, hogy egy közös levélben javasolják a legfejlettebb államokat tömörítő G20 csoportnak a bankadó, illetve a banki tranzakciós illeték tervét - írja a BBC. A európai vezetők ezzel az eszközzel kívánnak létrehozni egy alapot, amely a bankok megmentésére szolgáló pénzt gyűjtenének, hogy ne kelljen adófizetői pénzből segítséget adni a jövőben.

A brit pénzügyminiszternek további 34 milliárd font értékű (41 milliárd euró) költségvetési lyukat kell befoltoznia - ezt várják a elemzők a felülvizsgált gazdasági adatok alapján. A brit gazdaság 10 százalék feletti államháztartási hiánnyal küzd, amit le kell szorítaniuk a fizetőképesség megőrzése érdekében - írja a Financial Times. A hivatalos statisztikák szerint a 2011-re várt 3,25 százalékos növekedésből csak 2,6 százalék lehet.