Nem válaszolt az esetleges eltávolítására vonatkozó kérdésekre hétfőn reggel Szikora János, az APEH első embere, aki azt mondta, hogy három hete összepakolt. Szikora hétfőn reggel találkozott a nemzetgazdasági miniszterrel.

"Három hete összepakoltam, nem mintha nem tudtam volna elképzelni, hogy ezzel a kormánnyal is együtt dolgozzak. Vártam, hogy valaki hozzám szóljon, és ha pozitívan akarom nézni, akkor végre valaki hozzám szólt" - ezekkel a szavakkal szállt be autójába a nemzetgazdasági miniszterrel történt találkozója után Szikora János, az APEH elnöke.

Szikora azokra a kérdésekre nem reagált, amelyek az esetleges eltávolításáról szóltak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azért indított vizsgálatot egy bő hete az adóhivatal elnöke ellen, mert Szikora János állítólag olyan utasítást adott 2008-ban a munkatársainak, hogy vonják vissza a Malévval szembeni végrehajtást. Az adóhatóság nem tagadja az elnöki utasítást, de azt állítja: nem törölte el a Malév adótartozását, a kérdéses összeg pedig néhány hetes csúszással ugyan, de maradéktalanul megérkezett az APEH számlájára.

A tárca pénteken közölte, hogy hétfőn reggel 8 órára berendelte magához az APEH elnökét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, illetve hogy Szikora János sorsa meghallgatása után dől el.

Szikora a Malévval kapcsolatos eljárására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy "most is ugyanezt tenné". Az adóhivatal elnöke szerint a Malév kérdése a repülőtér kérdése, ezáltal pedig hatezer munkahely kérdése is. A nemzeti légitársaság veszélyeztetéséről lett volna szó - mondta Szikora.

A minisztérium fél tízkor adott ki közleményt, amelyből kiderült, hogy Matolcsy felmentette az APEH első emberét - erről itt olvashat részletesen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hétfőn 8 órára rendelte be az APEH elnökét a nemzetgazdasági miniszter