Erőre kapott a forint, olcsóbb lett a svájci frank

Vágólapra másolva!
A sikeres kincstárjegy-aukció, a vártnál jobb amerikai makroadat miatt kialakult optimizmus eredményeként erősödött a forint kedden délután, így a svájci frank, az euró és a dollár is olcsóbb lett.
Vágólapra másolva!

Kedden kora este, fél 6 után néhány perccel 281,80 forintot kértek egy euróért a devizapiacon, szemben a délelőtti 283-284 forintos árfolyammal, azaz erősödött a magyar pénz.

Ezzel párhuzamosan a svájci frank jegyzése 218,80 forintról 217,80, a dolláré pedig 219,70 forintról 217 forintra csökkent. A forinterősödés elsősorban a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető.

Aukció, Fed-program, dollárgyengülés

A Raiffeisen kedd este publikált devizapiaci elemzése szerint az euró erősödött a dollárral szemben, ami szintén javította a hangulatot. Az euró drágulása azzal magyarázható, hogy a Goldman Sach vezető elemzője, John Hatzius azt mondta, várakozás szerint a Fed november elején újabb eszközvásárlási programot jelent be a gyengélkedő gazdaság megtámogatása érdekében. Hatzius szerint az állampapír-vásárlások összege elérheti az 1 milliárd dollárt. Bár a Fed esetleges eszközvásárlási programjával kapcsolatos spekulációs rövid távon gyengítheti a dollárt, ám a Raiffeisen elemzői hosszabb távon változatlanul a dollár erősödését várják.

Hozzájárult az optimizmushoz az is, hogy a piac pozitívan fogadta a görög kincstárjegy-kibocsátást. A forint erősödését emellett segítette egyrészt, hogy Matolcsy György ismét megerősítette, Magyarország tartani fogja a hiánycélt, másrészt a sikeres magyar kincstárjegy-aukció miatt erősödött a magyar fizetőeszköz.

Olcsóbb a dollár, mint a frank

A nemzetközi piacon végbement dollárgyengülés miatt a dollár olcsóbb lett, mint a svájci frank, amire ritkán akadt példa. Belátható időhorizonton ez eddig csak kétszer fordult elő, összesen 6 hétig tartott - írja a Raiffeisen elemzése. Mindemellett a frank továbbra is nagyon erős az euróval szemben is, igaz, új csúcsra a napokban nem került sor. A frankot támogatja, hogy új csúcsra drágult az arany és a japán jen árfolyama a dollárral szemben, alacsonyak a nemzetközi hozamok; ami azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is menedékvalutaként tekintenek a frankra. Az említett tényezőkön túl a svájci frankot segíti az erős gazdasági aktivitás, éves visszatekintésben a svájci GDP 3,4 százalékékal bővült, ráadásul a svájci gazdaság számára legfontosabb Németország is jelentős lendületet vett.



Költségvetésre várva

Elemzők szerint a forint a továbbiakban akkor erősödhet, ha több részletet lehet megtudni a jövő évi költségvetésről. A kormány elé október közepén kerülhet a 2011-es büdzsé terve, míg az országgyűlésnek október 31-ig kell benyújtani tövénytervezetet. A sarokszámokról szóló hírekig inkább külső folyamatok befolyásolják majd az árfolyamot a térségbeli többi valutával együtt.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt heti szavait, hogy jövőre 3 százalék alatti hiányt terveznek, míg Varga Mihály 2014-15-ös céldátum lehetőségéről beszélt. A kormányoldali politikusok nyilatkozatai a forinterősödés irányába mutatnak, ezért a hazai fizetőeszköz elindulhat a 280-as szint felé az euróval szemben. Ennek a svájci frank ereje szabhat gátat a bank elemzői szerint. A forint a héten az elemzői várakozások szerint erősödhet a frank ellenében, követve az euró drágulását, amelyet a hétvégén elfogadott Bázel III megállapodás, valamint a világgazdasági fellendülés további alakulása szempontjából kedvező kínai makrogazdasági adatok megjelenése valószínűsít.