Londoni elemzők: Magyarországnak jövőre szüksége lehet az IMF-re

Vágólapra másolva!
A magas finanszírozási igények miatt jövőre szüksége lehet az IMF-re Magyarországnak, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők, akik a devizahiteles háztartások növekvő terhei és a várhatóan gyengülő külső kereslet miatt kettős mélypontú recessziót sem zárnak ki a magyar gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak jövőre valószínűleg mindenképpen szüksége lesz a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) a magas finanszírozási igények miatt - vélekednek legújabb előrejelzéseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik a devizahiteles háztartások növekvő terhei és a várhatóan gyengülő külső kereslet miatt kettős mélypontú recessziót sem zárnak ki a magyar gazdaságban.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ a feltörekvő európai térségről pénteken kiadott negyedéves helyzetértékelésében úgy fogalmazott: "a magyar háztartások fizetik meg az árát annak", hogy az új kormány "megszakította a kapcsolatot" a valutaalappal.

A ház szerint ahogy növekszik a rossz hitelek aránya a forint gyengesége miatt, úgy nő a bankrendszerre nehezedő nyomás is. Jegybanki "vészkamatemelések lehetségesek" ugyan, de valószínűségüket csökkenti, hogy az ilyen lépések "viszonylag sikertelenek voltak a múltban".

A Capital Economics londoni elemzői szerint a magas külső finanszírozási igény jó eséllyel végül rákényszeríti a magyar kormányt arra, hogy ismét kapcsolatba lépjen az IMF-fel, "valamikor a jövő év vége felé", különösen abban az esetben, ha - amint azt a cég várja - az euróövezeti gazdaság lassul, és a valutauniós bankok is újabb nyomás alá kerülnek.

Ugyanakkaor Matolcsy György egy pénteki rádióinterjúban ismét hagnsúlyozta, a magyar kormány biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is elmondta, hogy a jövő évi három százalék alatti hiánycélt mindenképpen tartják, de ehhez az idén és jövőre is szükség van a bankadóra. Matolcsy György szerint a pénzügyi szektort érintő elvonás 2012-es sorsa és mértéke attól függ, hogy addigra meglesz-e az egységes európai bankadó.