Korlátoznák az európai bankárok bérét, csődvédelmet kért az MGM

Vágólapra másolva!
Szigorúbban szabályoznák a bankárok fizetését az Európai Unióban; csődvédelmet kért a Metro Goldwyn Mayer; kisvállalatok támogatására 1,5 milliárd dollár ad az amerikai pénzügyminisztérium - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egy tervezet szerint az eddiginél szigorúbban szabályoznák a bankárok fizetését, noha a francia, angol és spanyol érdekeltek arra figyelmeztetnek, hogy a lépés versenyképtelenné teheti ez Európai Uniót - írja a Financial Times.

Az európai banki felügyelők tanácsa (melyben mind a 27 európai uniós tagállam képviselteti magát) Londonban gyűlt össze azért, hogy tető alá hozza a szigorúbb fizetési szabályokat, megszerezve hozzá az EU egyetértését is. A tervek szerint napokon belül előállnak a konkrétumokkal, mely alapján elkezdődhetnek az ágazaton belüli konzultációk. A javaslat arra kérné a bankokat, hogy hozzanak egy maximum-arányt a bérek és a bónuszok között. A gyűlés több résztvevője szerint a tervezet kivitelezhetetlen.

A szabályokat alkalmazni kívánják az európai uniós székhelyű bankok és azok leányvállalatánál, valamint más, nem EU-s bankoknál is. Iparági csoportok figyelmeztetnek, hogy a lépés versenyképtelenné tenné a bankokat a rivális piacokon, Ázsiában és az Egyesült Államokban.

Csődvédelmet kért a Metro Goldwyn Mayer

A Metro Goldwyn Mayer filmstúdió csődvédelmet kért azért, hogy megpróbálja rendezni négy milliárd dolláros adósságát - írja a BBC News Online. A stúdió arra kérte több mint száz hitelezőjét, hogy hagyják jóvá terveit, amíg átrendezi működését. Már hónapok óta folyik a spekuláció a filmstúdió jövőjéről, mely hatalmas adósságokkal küzd, nincsenek kasszasikeres filmjei és visszaestek a DVD eladások is. Ebben az évben a vállalat már felkínálta magát eladásra, de nem kapott megfelelő ajánlatot.

Kisvállalatok támogatására 1,5 milliárd dollár

A Reuters tudósítása szerint az amerikai pénzügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy 1,5 millárd dollárt kölcsönöz a tagállamoknak államoknak azért, hogy azok helyi szinten tudják támogatni a kisvállalkozókat. Az államoknak vállalniuk kell, hogy minden egyes dollárhoz, amit a központi kormányzat nyújt, tíz dollárnyit kell hozzátenniük kölcsönnyújtás révén, ezzel tehát egy 15 milliárd dolláros lökést kaphat a gazdaság.

Kalifornia kapja a legtöbb pénzt, 186 millió dollárt, őt követi Florida 97 millióval, míg New York állam 55 millióval gazdálkodhat. A pénzből a tagállamoknak olyan alapokat kell létrehozni, ami kiegészítő támogatást nyújt a kisebb gyártóknak, vagy hozzájárulást különféle bankkölcsönökhöz, illetve bankgaranciát vállalhatnak belőle.