Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Áprilistól jöhet a gazdáknak kitalált agrárkártya

Vágólapra másolva!
Az agrártárca új kárenyhítési rendszert dolgoz ki, amely jövőre léphet életbe, idén áprilistól pedig elindulhat a kifejezetten gazdáknak kidolgozott hitelprogram.
Vágólapra másolva!

A kárenyhítési alap feltöltését és az új tejtermelői támogatások nemzeti finanszírozásának biztosítását kezdeményezte a vidékfejlesztési tárca a kormánynál - közölte az agrárminisztérium Czerván György államtitkárra hivatkozva. Az államtitkár egy keddi hévízi rendezvényen beszámolt arról, hogy a 4,5 millió hektár magyarországi szántóterületből 310 ezer hektár van most belvíz alatt, további 740 ezer hektár pedig károsan átnedvesedett területnek számít.

Czerván közölte azt is, hogy a minisztérium a jelenlegi rendszer problémái miatt egy teljesen új kárenyhítési rendszert fog kidolgozni, amely az ősszel kerülhet a parlament elé, és jövőre léphet életbe. A tárca közleménye szerint szerdán pedig döntés születhet arról, hogy a kormány mennyivel növeli meg a jelenleg a kárenyhítési alapban lévő összeget.

Az agrárügyi államtitkár elmondta továbbá, hogy már létezik az a 6 milliárd forint keretű kedvezményes hitelkonstrukció, amelyet az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági vállalkozásoknak dolgoztak ki. Hozzátette, hogy szeretnének "életet lehelni" az agrárium forgóeszköz-beszerzését segítő hitelprogramba, amely minden mezőgazdasági vállalkozás számára, a tervek szerint kedvezményes kamatozással lenne elérhető. Czerván György megjegyezte, hogy kifejezetten a gazdálkodók részére a tervek szerint már áprilisban elindítanák az Agrár Széchenyi-kártya Programot, amely folyószámla- és forgóeszközhitellel segítene minden gazdálkodót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről