Több mint 15 százalékkal emelkedett a cukor ára egy hónap alatt

Vágólapra másolva!
Emelkedett az inflációs ráta februárban, ezt elsősorban az élelmiszerek árának megugrása okozta. Az átlagos drágulás 4,1 százalék volt évesített viszonylatban, míg egy hónap alatt 0,4 százalékos drágulást mért a KSH. Ezen belül azonban a cukorár kirívóan, több mint 15 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

Februárban 4,1 százalékra nőtt az inflációs ráta, amit elsősorban az élelmiszerek áremelkedése okozott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Januárról februárra 0,4 százalékkal nőttek az árak átlagosan, de ezen belül jelentős eltérés mutatkozott a mérési kosár egyes elemei között. Az élelmiszerek ára egy hónap alatt 1,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukor 15,7 százalékkal, a liszt 9,3 százalékkal, az idényáras élelmiszerek 4,7 százalékkal drágultak.

A háztartási energia 1, ezen belül a vezetékes gáz 2,4 százalékkal drágult. A csatornadíj 6,4, a vízdíj 1,6 százalékkal emelkedett átlagosan. A tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek átlagosan 0,2 százalékkal, a ruházati cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A szezonálisan igazított úgynevezett maginfláció 1,9 százalékos drágulást mutatott, míg az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosár 4,8 százalékkal, vagyis az átlagnál jobban emelkedett.

A januári évesített inflációs ráta 4 százalék volt, ami az elemzői várakozásnál némileg kisebb volt, vagyis kedvezőbben alakult a vártnál. Egy hónap alatt akkor az élelmiszerárak emelkedése volt a legmagasabb, de jelentős volt az üzemanyagok drágulása is.

Külső tényezők hajtják az árakat

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően alakult a februári infláció. Szerinte a maginfláció (1,9 százalék) azt tükrözi, hogy nincs belső inflációs nyomás, vagyis az áremelkedést külső tényezők okozzák, viszont az olajár emelkedése komolyabb kockázatot jelent.

"A következő hónapokban az élelmiszer- és üzemanyagárak további emelkedése 4,2 százalékra emelheti az inflációt, azonban az év közepétől bázishatások (a százalékos összehasonlítás alapja az egy évvel korábbi adat - a szerk.) miatt az infláció mérséklődését várjuk" - írta gyorselemzésében Suppan Gergely. Hozzátette, hogy amennyiben a béreket a várakozások fölött emelnék a cégek, az jelenthetne újabb inflációs nyomást, de komolyabb hatást ettől nem vár, ezért változatlan alapkamatra számít a következő időszakban.

Élelmiszerek és olaj

Az infláció megugrásában két tényező játszik jelentős szerepet. Egyrészt az élelmiszerárak tavaly nyár óta tartó emelkedése, amely miatt februárban csúcsot döntött a FAO (ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete) élelmiszerár-indexe. Magasban jár a piaci félelem által fűtött cukorár, megviselheti a közétkeztetést a húsdrágulás, és a termelői árak is jelentős emelkedést mutattak, például egy év alatt a burgonya ára közel duplájára emelkedett.

Másrészt az olajár megugrása, amely a növekvő kereslet mellett a líbiai zavargások miatt következett be. Egyes magyar benzinkutakon már 400 forint fölé került egy liter benzin, ez az autósok mindennapi életére is komoly hatással bír.