Maradt a 6 százalékos jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 6 százalékos jegybanki alapkamat szintjén az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn.
Vágólapra másolva!

Nem módosított az alapkamat 6 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelynek ülésén már részt vett a parlament által márciusban megválasztott mind a négy új külsős tag.

A kamat szinten tartásával április a harmadik hónap, amikor a testület nem változtat a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta.

A monetáris tanács egyöntetűen foglalt állást az alapkamat tartása mellett a múlt hónapban, megjegyezve, hogy középtávon változatlan kamatszintre van szükség a 3 százalékos jegybanki inflációs cél eléréséhez 2012-re. Ám az ülésről kiadott jegyzőkönyvben tavaly május óta először a tanács felvetette a kamatcsökkentés lehetőségét középtávon, ha a belföldi kereslet és a hitelezés lényegesen lassabban bővül a vártnál.

A múlt héten londoni felzárkózó piaci elemzők azonban úgy vélték, hogy a vártnál jóval magasabb márciusi inflációs adatok után megnőtt annak az esélye, hogy a Magyar Nemzeti Bank az idén újból kamatot emel. A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző cég szakértői kiemelték: az MNB Monetáris Tanácsának egyik fő érve a múlt havi kamattartás mellett az volt, hogy a nyersanyagársokkok a vártnál lassabban szűrődnek át a fogyasztói árszintre. A 4cast szerint azonban a márciusi inflációs adatok "egyértelműen kikezdik" ezt az érvet, és emiatt jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy az MNB a második negyedévben ismét kamatot emel. A JP Morgan elemzői az idei negyedik negyedévet tartják az újabb MNB-szigorítás legvalószínűbb időpontjának.