Végelszámolási rekord az építőiparban

Vágólapra másolva!
Javult ugyan az építőipar helyzete az idei harmadik hónapban, de ez nem jelent trendfordulót, a felszámolási adatok továbbra sem adnak okot a derűlátásra - derül ki az Opten elemzéséből. A márciusban elindított 461 új végelszámolás február után újabb történelmi rekord.Az ágazat felszámolási helyzete lényegesen rosszabb a nemzetgazdasági átlagnál, és a cégfluktuáció is magas, miközben a kilátások kifejezetten sötétek. 
Vágólapra másolva!

Márciusban erősödött az építőiparban a januári, viszonylag kedvező cégmutatók februárban tapasztalt romlása. Az idei harmadik hónapban 334 új felszámolást indítottak a februári 300 után, ami 11,3 százalékos növekedés. Az egy évvel ezelőtti adattal összevetve ugyan 7 százalékos csökkenést regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató, árnyalja a képet azonban, hogy a tavaly márciusi adatnál az elmúlt öt évben csak négy alkalommal jegyeztek fel nagyobbat. Az ágazatban a harmadik hónapban bedőlt cégek számának egy évre visszatekintő csökkenési üteme elmarad a mínusz 11 százalékos nemzetgazdasági átlagtól, azaz az építőipar továbbra is rosszabb helyzetben van a gazdaság átlagos állapotánál.

Negyedéves szinten - feltehetően még a januári, viszonylag kedvező számok miatt - ugyancsak csökkenést mutatnak az ágazatban regisztrált felszámolások, a január-márciusi 904 cégbedőlés 32-vel, azaz 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2010 ugyanezen időszakában. A nemzetgazdasági átlag viszont ugyanekkora növekedést mutat, azaz a negyedéves időszakot vizsgálva némiképp javult az építőipar helyzete. "Kétségkívül enyhe javulás érzékelhető az ágazati adatok alapján, a vizsgált időszak azonban túlságosan rövid ahhoz, hogy trendfordulóról lehessen beszélni" - értékelt Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Érthetetlen a cégalapítási láz

Február után márciusban is rekordot döntött az ágazatban a tulajdonosok által bezárni tervezett vállalkozások száma, a harmadik hónapban ugyanis 461 cégnél húzták le a rolót. Ez 51-gyel több, mint az előző hónapban, és 151,9 százalékkal haladja meg a 2010. márciusi adatot. "A magas építőipari szám akár a tulajdonosok átlagosnál reálisabb piaci értékelésének jele is lehetne, ha ezzel egy időben nem nőne markánsan az új alapítások száma" - mondta Csorbai Hajnalka. Februárhoz képest ugyanis csaknem 20 százalékkal több új céget hoztak létre márciusban, nem beszélve arról, hogy sok végelszámolás fordul felszámolási eljárásba, ami ugyancsak az adósságtologatás jele lehet.

Márciusban 569 új cég lépett piacra az ágazatban, ez az elmúlt öt évet tekintve inkább sok, mint átlagos. A növekedés üteme egy év alatt 10,3 százalék, ami meghaladja a nemzetgazdasági átlagot. "Az mindenesetre érdekes, hogy miközben a KSH mind az ágazat kibocsátásáról, mind pedig a szerződésállomány alakításáról durván visszaeső adatokat tesz közzé, hónapról hónapra sok száz új céget hoznak létre" - kommentálta a számokat az Opten stratégiai igazgatója.