A gyerek életkorához kötnék a családi pótlékot egy törvénytervezet szerint

Vágólapra másolva!
Kormányzati forrásokra hivatkozva a Családháló.hu nevű internetes oldal azt írja, hogy egy törvénytervezet szerint jövő januártól a gyerek életkorától is függhetne a családi pótlék összege, és a gyerek hároméves koráig kötelező lenne az anya részmunkaidős foglalkoztatása, ha ezt kéri. A KDNP-hez közel álló Barankovics Akadémia Alapítvány által működtetett honlap azt is írja, hogy a készülő sarkalatos törvénytervezetben a "terhes" szót minden esetben "várandósra" cserélik, a honlap szerint ezzel deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.
Vágólapra másolva!

A Családháló.hu úgy tudja, hogy az új alaptörvény kiegészítéseként megalkotandó - a családügyek szabályozását összefoglaló - úgynevezett sarkalatos törvényben számos jelenlegi jogszabályt megerősítenek a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható.

A KDNP-hez közel álló Barankovics Akadémia Alapítvány által működtetett honlap szerint külföldi minták során szó esett egy olyan verzióról is, hogy a családi pótlék csak bizonyos ideig járna (akár 3-5 évig) a gyermek születése után, és ez után csak akkor kapna ilyen támogatást a család, ha megszületik a kistestvér. A Családháló.hu szerint "e mögött az a feltételezés áll, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket".

A különböző juttatások elnevezésében is változások lesznek, például a segélynek korántsem tekinthető terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) neve valószínűleg megváltozik. Az már csak hab a tortán - fogalmaz a Családháló.hu -, hogy a tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő "terhes" szót minden esetben "várandósra" cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben - ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.

A Családháló.hu úgy tudja, hogy a tervezet szövegezésénél komoly súlyt fektettek az apa szerepének hangsúlyozására, ezzel is kiemelve, hogy egy gyermek életében hasonló jelentőséggel bír az apa mint az anya. Ennek keretében a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét szívesen átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében.

A honlap beszámolója szerint azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermekvállalókat - akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek hároméves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban, vagy a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket nevelő szülők esetében.

Novemberben Nagy Anna kormányszóvivő azt közölte, hogy nem változik a családi pótlék jelenlegi rendszere, a juttatás továbbra is alanyi jogon jár majd. Ez előtt Soltész Miklós szociális államtitkár a Hír Tv műsorában még azt mondta: "nagyon magas jövedelemnél meg fog szűnni a családi pótlék".