Munka nélkül maradhatnak az ócsai FÉG Konvektorgyártó dolgozói

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak a végrehajtás alatt álló, ócsai FÉG Konvektorgyártó dolgozói, miután nem született megállapodás a cég és az annak hitelét megvásárló MPF Holding menedzsmentje között.
Vágólapra másolva!

A késő estébe nyúló tárgyalás ellenére sem született kedden egyezség a végrehajtás alatt álló ócsai FÉG Konvektorgyártó Zrt. képviselői, illetve a cég hitelét megvásárló, a továbbműködtetésre hajlandó MPF Holding menedzsmentje között, így nagy valószínűséggel munka nélkül maradnak a gyár dolgozói - közölte a Pest megyei önkormányzat és az MPF.

Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnökének közlése szerint a FÉG Zrt. képviseletében a keddi egyeztetésen jelen lévő két igazgatósági tag azt mondta, hogy a tulajdonos semmilyen felhatalmazást nem adott nekik a megegyezésre, így nem kerülhetett pont az ügy végére. Az MPF Holding hajlandó lenne tovább működtetni a gyárat, illetve minél több dolgozót tovább foglalkoztatni, az esetleg munka nélkül maradtaknak pedig végkielégítést fizetne. Mint a tárgyaláson kiderült: az ócsai önkormányzat az utóbbi körbe tartozókat szociális támogatásban részesítené. Szerdán fórumot tartanak az ócsai művelődési központban a hogyan továbbról, de ha az álláspontok nem közelednek, félő, hogy megindul a végelszámolás - közölte Ambrus András.

Az MPF Holding keddi közleményében azt írta, hogy a ciprusi tulajdonban lévő FÉG a múlt évben 1,7 milliárd forint hitelt vett fel a Commerzbanktól, és a hitelt azonnal egy másik - szintén ciprusi - cég felvásárlására fordította. Ennek következtében a magyarországi gyár már az elmúlt év végén nehéz helyzetbe került, mivel a cégből kivonták a likvid pénzeszközöket. A vállalat helyzete az elmúlt hetekben vált kritikussá, a FÉG fűtéstechnikai üzemében az elmúlt héten már lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést, ezért a gyár elé vonultak.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding kész átvenni a vállalat irányítását és folytatni a termelést. Ennek érdekében megegyezésre törekszik a cégvezetéssel, mivel erre a végrehajtási eljárás lehetőséget ad. A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője.

Közben szerdán a FÉG Konvektorgyártó tulajdonosa Ciprusról azt üzente, nem hajlandó figyelembe venni az MPF Holding ajánlatát, hogy gyorsítanák a végrehajtás folyamatát, s ezzel megmenthetnék a csaknem kétszáz dolgozó többségének munkahelyét - írja közleményében Felcsuti Zsolt, az MPF elnök-vezérigazgatója.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyára. Éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot. Az MPF csoport hat magyarországi gyára mellett Kínától az Egyesült Államokig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding szerszám- és barkácsgéptartozékok gyártója, emellett építőanyag- és csiszolószerszám-gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik.