Áprilisban is rengeteg céget zártak be

Vágólapra másolva!
Február óta csökken ugyan az új felszámolások száma, de még mindig meghaladja a tavalyit - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cégfluktuáció ugyancsak erős maradt, a végelszámolások terén pedig folytatódott a korábban soha nem látott eljárásdömping.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál több új felszámolási eljárást indítottak áprilisban Magyarországon, bár a trend a februári nagy ugrás után immár második hónapja csökkenést mutat - írta csütörtöki közleményében az Opten céginformációs szolgáltató. A hónap folyamán 1403 új eljárást indítottak, ez százzal kevesebb, mint egy hónappal korábban, a tavaly áprilisi adatot azonban így is meghaladja 1,7 százalékkal.

A év elejétől számított adatok is hasonló képet mutatnak: míg március végén 3,4 százalékkal több volt az új felszámolás, április végén a növekedés mértéke 3 százalékos volt, érdemi változás tehát nem következett be. Az év első harmadában 5791 cég ellen indult eljárás, ez 174-gyel több, mint egy évvel korábban.

"A fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenése a végelszámolások számának elképesztő növekedésével párosul, tehát a válság még itt van, csak egyre kevesebben várják meg, hogy az adósságok alatt roppanjon össze a vállalkozásuk" - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját. A végelszámolások korábban soha nem látott magas szintje ugyanis áprilisban is fennmaradt, igaz, az éves összehasonlítás növekedési üteme 77,9 százalékról 55,8 százalékra lassult. Áprilisban 2230 céget zártak be tulajdonosaik, ez minden idők harmadik legnagyobb adata. Az első négy hónapban összesen 8212 vállalkozás kényszerült tevékenysége befejezésére, ami 68 százalékos növekedés tavaly január-áprilishoz képest.

A felszámolási és a végelszámolási adatokhoz képest ellenkező irányú változás tapasztalható a cégalapítási kedvben: mind márciushoz, mind tavaly áprilishoz képest kevesebb új vállalkozást jegyeztek be. "Ez azonban szintén viszonylagos, hiszen az új cégek száma csak a legnagyobb havi adatokhoz képest csökkent, abszolút értékben továbbra is feltűnően magas, főleg a válsághelyzetet is figyelembe véve - mondta Csoba Hajnalka. Áprilisban 4095 új vállalkozást jegyeztek be, ami 6,6 százalékkal marad el a tavaly áprilisi adattól és 17,8 százalékkal az idei márciusitól, de így is bőven a sokéves átlag feletti aktivitás jele.