"Kövessétek Magyarországot!" - Európának ajánlgatta politikáját a kormány

Vágólapra másolva!
Cikket írt a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára a Wall Street Journal európai kiadásának vélemény rovatába. Az államtitkár a magyar gazdaságpolitika jellegzetességeit magyarázta, és követendő példának nevezte az Európára jellemző megszorítások helyett.
Vágólapra másolva!

"Felejtsétek el a megszorítást, kövessétek Magyarországot!" címmel közölt véleménycikket a Wall Street Journal című amerikai üzleti lap európai kiadása (WSJE). A cikket Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára írta, és a kormány első évét értékelte.

A cikkben azt írta az államtitkár, hogy a kormány a szokásostól eltérő utat választott, amiről úgy gondolják, hogy a helyes út, ami példaként szolgálhat egész Európa számára. Becsey azzal érvelt, hogy a gazdaság hat hónapja növekszik, a munkanélküliségi szint csökken, és a "forint a világ egyik legjobban teljesítő valutája".

Mint fogalmazott, jelenleg a megszorítás "a divatos frázis" Európában, a kormányok Görögországtól Nagy-Britanniáig a közkiadások lefaragásával és az adók emelésével próbálják megszilárdítani a gazdaságot. "Magyarország más utat választott, a fenntartható munkahelyteremtésre és növekedésre helyezi a hangsúlyt" - írta az államtitkár.

A kormány hivatalba lépésekor a GDP-arányos államadósság 80 százalék felett volt, a költségvetési hiány pedig megközelítette az 5 százalékot - emlékeztetett Becsey Zsolt. "Könnyű lett volna a társainkhoz hasonlóan a közkiadások csökkentésével, és a cégekre és magánszemélyekre kivetett állandó, büntető adókkal kezelni a hiányt. A Nemzetközi Valutaalap is ezt tanácsolta tavaly júliusban. A kormány elutasította az ajánlatot, mert úgy gondoltuk, hogy a munkahelyteremtés jobb sarokkő a gazdasági kilábaláshoz és a megújuláshoz" - írta az államtitkár, hozzátéve, hogy az Új Széchenyi-terv a kormányzati törekvések egyik pillére.

Becsey Zsolt ismertette: a magánszektorban 2014-ig 300 ezer, 2020-ig egymillió munkahely megteremtése a cél. A tartósan munkanélkülieket is támogatja a kormány rövid távú foglalkoztatási programokkal a közszférában, 220 ezer embert például infrastruktúra-fejlesztési, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási, valamint önkormányzati programokba kívánnak bevonni.

"Hosszabb távon új életre akarjuk kelteni a magánszektort és le akarjuk választani a magyarokat a jóléti államról" - írta az államtitkár, emlékeztetve a társasági adó csökkentésére. Megjegyezte, hogy az exportvezérelt magyar gazdaságban a kis- és közepes vállalkozások létfontosságúak.

A vállalkozások növekedésével együtt a foglalkoztatottság is bővül a magángazdaságban, ami csökkenti a jóléti államra nehezedő nyomást. Az állam így a korábbival megegyező nagyságú adóbevételre tehet szert, hiszen többen adóznak, csak mindenki kevesebbet, és többen költik el a fizetésüket, ami növeli a lakossági fogyasztást - fejtette ki Becsey Zsolt, felidézve az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését.

"Jóléti reformot is végrehajtunk" - írta az államtitkár. Ennek részeként a kormány csökkentette a munkanélküliségi támogatásokat és a gyógyszertámogatásokat, és csökkenti a vállalkozásokat terhelő bürokratikus terheket. A kormány hite szerint a jóléti kiadások csökkentésének a foglalkoztatottság növekedését és a munkaerkölcs javítását kell szolgálnia - tette hozzá.

"Bírálóink azzal vádolnak, hogy titkon megszorító intézkedéseket vezetünk be" - írta az államtitkár, megemlítve az egyes ágazatokat sújtó különadókat. Mint írta, a kormány a leginkább nyereséges ágazatokra vetett ki átmeneti különadót.

A kormány célja az, hogy a közkiadások aránya a GDP-hez mérten a 2010-es 48,8 százalékról 42,5 százalékra csökkenjen 2013-ra - írta Becsey Zsolt. A kiadáscsökkentés nem önmagáért való, "a magyar gazdasági modell tartós átalakítását szolgálja" - húzta alá.

"Növekedési céljaink ambiciózusak, de maga a kormány is ambiciózus" - fejtette ki. A kormány 2012 és 2015 között 3 százalék és 5,5 százalék közötti GDP-növekedést kíván elérni, és az a célja, hogy 50 százalék alá csökkenjen a GDP-arányos államadósság - tette hozzá.