Napi Gazdaság: Többet visz az M6-os autópálya, mint amennyit hoz

Vágólapra másolva!
Huszonhétszerrel többet visz az M6-os autópálya, mint amennyit hoz - számolta ki a Napi Gazdaság. A lap szerint a teljes magyarországi autópálya-hálózat 15,5 százaléka az M6/M60-as, a várható díjbevétel viszont csak 5,3 százalék.
Vágólapra másolva!

Az M6/M60-as autópálya díjbevétele várhatóan 2,44 milliárd forint lesz az idén - írja a Napi Gazdaság. A lap közlése szerint az állam ezzel szemben 2008-ban és 2009-ben az M6-os Érdi-tető-Dunaújváros közötti szakaszára 14,2 milliárd, illetve 16,2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett ki. Tavaly, a Dunaújváros utáni szakaszok átadása miatt már 36 milliárd forintot fizetett ki erre az állam.

Az Érdi-tető-Dunaújváros szakaszt kivéve a havi rendelkezésre állási díjak nem függnek a forgalom nagyságától, a felújítások mértéke viszont természetesen összefügg ezzel - áll a lapban. A Napi Gazdaság közölte, Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca államtitkára úgy látja, hogy az M6-os Dunaújváros-Szekszárd szakaszát kivásárolhatja az állam a jövőben.

A Napi Gazdaság ezzel foglalkozó cikkében olvasható, hogy a több mint 1300 kilométer hosszú magyarországi autópálya-hálózat 15,5 százalékát teszi ki az M6/M60-as, a várható díjbevétel azonban csak 5,3 százalék. A Napi Gazdaság közölte, a tavaly átadott, több száz milliárd forintból épített autópályát átlagosan csak napi nyolcezer autó használta az elmúlt évben.