A többség augusztus első két hetében kapja meg a reálhozamot

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak többsége a törvényben megszabott határidő lejárta előtt, szerdán igényelte vissza a állami nyugdíjrendszerbe év elején átlépett tagoknak járó reálhozamokra fordítandó összeget. A pénztárak különböző gyakorlatot követnek a kifizetéseknél: több pénztár név szerint, ábécésorrendben fizet, van, amelyik véletlenszerűen vagy a tagsági szám alapján osztja ki a pénzt.
Vágólapra másolva!

Elindult a reálhozamok kifizetése, a magánnyugdíjpénztárak a törvényben meghatározott, július 20-i határidőig visszaigényelték az egykori ügyfeleiknek járó reálhozamokat a Államadósság Kezelő Központtól. A pénztáraknak, miután megkapták a pénzt, nyolc napjuk van arra, hogy átutalják a tőlük kilépett tagoknak a nekik járó összegeket.

A kilépett tagok többsége várhatóan augusztus első két hetében jut majd a pénzéhez, feltéve, hogy megadták bankszámlájuk számát korábbi pénztáruknak. Ha ez nem történt meg, vagy egyáltalán nem nyilatkoztak arról, hogy igényt tartanak-e a nekik járó reálhozamra, akkor postán küldik ki számukra a pénzüket, ami hosszabb időt vehet igénybe. Amennyiben a kézbesítéskor a volt pénztártag nincs otthon, a kiutalt összeget szeptember 16-ig lehet átvenni, vagy maguk helyett meghatalmazottat megbízni - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi közleményéből.

Az [origo] összegyűjtötte, hogy a nagyobb pénztárak milyen rendszer szerint és milyen időzítéssel juttatják el egykori ügyfeleiknek a járandóságukat.

OTP

A pénztári szektor egyik legnagyobb szereplője, az OTP Magánnyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a július 20-i határidőig 56,3 milliárd forintot igényelt vissza az Államadósság Kezelő Központtól a visszalépő tagi kifizetések folyósításához. "A jogszabályi rendelkezés lehetőséget biztosít ugyan a magánnyugdíjpénztárak számára a visszalépett tagok járandóságának egy összegben történő visszaigénylésére, ennek ellenére az OTP Magánnyugdíjpénztár a visszaigényelt összeget nem egyben, hanem a kifizetések ütemezésének megfelelően szakaszosan kérte vissza" - közölte az OTP.

Az OTP magánnyugdíjpénztára a kifizetések menetrendjéről július 15-én közölte: a tagoknak járó közel 60 milliárd forintot augusztus elsejével kezdi meg kifizetni a 730 ezer tagnak, a pénztártagok neve alapján, ábécésorrendben. Az egyéni kifizetések kalkulációját elvégezte a pénztár, és annak mértékét július 15-ét követően mindenki egyénenként megtekintheti a pénztár honlapján. Az átlagos kifizetés összege meghaladja a 65 ezer forintot, a kifizetések tömeges utalása augusztus elsején kezdődik meg. Ütemtervük szerint az utalásokat az augusztus végi határidő előtt teljesíteni tudják.

ING

Megkeresésünkre a visszalépések előtt több mint 523 ezer taggal rendelkező ING Magánnyugdíjpénztár közölte, hogy a pénztár július 20-án, a törvényben előírt határidőre küldte be a reálhozam fedezetéül szolgáló, mintegy 54 milliárd forintra vonatkozó igényét az ÁKK-nak. A pénztár válasza szerint minden partnerrel, így az ÁKK-val, a Magyar Postával és a pénztár bankjával többször egyeztettek előzetesen az átutalások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. "Nincs okunk feltételezni, hogy akár az ÁKK, akár többi partnerünk nem ennek megfelelően járna el, így a pénztár arra számít, hogy 2011. július 25. és 2011. augusztus 15. között a teljes folyamatot lebonyolítja" - áll az ING válaszában, amelyből kiderül az is, hogy a pénztár nem név szerint, ábécésorrendben, hanem véletlenszerűen fogja kifizetni az egykori tagoknak a reálhozamokat.

Aegon

A pénztári szektor szintén meghatározó szereplője, az Aegon közölte: a pénztár 38,65 milliárd forintot kért vissza a kifizetések teljesítésére, ezt az összeget durván félmillió aegonos pénztártag között osztják szét. A kifizetésekről az Aegonnál azt mondták, hogy "nagyon feszített a tempó, mert a nagy pénztáraknak - így az Aegonnak is - ugyanúgy egy hónap áll rendelkezésére erre a közel félmillió tagra, mint annak a pénztárnak, amelyik csak néhány ezer tagot fizet ki.

A pénztár nem név szerinti sorrendben fizeti ki a reálhozamokat, hanem először azok kapják meg a pénzt, akik nyilatkoztak a reálhozam igényléséről és a nyilatkozat beérkezési időpontja alapján fizet nekik a pénztár. Ezt követően azok kapják meg a pénzt, akik nem nyilatkoztak, ők a szerződésszám szerinti sorrendben jutnak hozzá a pénzhez. Az Aegon közölte azt is, hogy az utalási kapacitásokat megtöbbszörözték, hogy a lehető legrövidebb idő alatt fizethessék ki a reálhozamokat. "A közel félmillió tagi kifizetés azonban még így is jelentős időt vesz igénybe. Terveink szerint az első utalási dátum július 25-28. között lesz. Az utolsó tervezett kifizetési nap pedig augusztus 24-25. Banki kifizetések esetén az utalást követő napon a tag számláján lehet a pénz, postai kifizetésnél nem tudunk határidőt vállalni, mivel ez a Posta teljesítményétől függ" - áll az Aegon válaszában, amelyből kiderül az is, hogy a törvényi előírásnak megfelelően az egyforintos reálhozamot is ki kell fizetni, így ez lesz a legkisebb összeg, a legmagasabb pedig körülbelül 900 ezer forint. Az Aegon pénztár volt tagjai átlagosan fejenként 80 ezer forint reálhozamot kapnak.

Allianz

Az Allianz pénztára a jogszabályi határidők figyelembevételével július 22. és augusztus 5. között indítja el a banki és a postai kifizetéseket. Az Allianz Nyugdíjpénztár, amely az átlépéseket megelőzően közel 480 ezer tagot tudott magáénak, két részletben kérte vissza a reálhozamokra és tagdíj-kiegészítésekre fordítandó összeget. Mészáros Győző, az Allianz Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta: a pénztár az első körben - július 18-án - azoknak a pénzét kérte vissza, akik magán-nyugdíjpénztári tagságuk alatt folyamatosan az Allianz pénztárához tartoztak. A szóban forgó ügyfélkörbe 247 904 fő tartozik, a visszaigényelt összeg pedig 20,9 milliárd forint, vagyis az átlagos reálhozam fejenként megközelíti a 85 ezer forintot. Az Allianz közölte: az első ütemben visszaigényelt összeg kifizetését már megkezdte a pénztár, és a pénz megérkezéséről már kapott tagi visszajelzéseket.

A második nekifutásra azon tagoknak járó összeget kérte vissza az Allianz, akik átlépés, beolvadás vagy felszámolás során kerültek az Allianzhoz. A második visszaigénylés során az Allianz 10 milliárd forintot kért az ÁKK-tól. A pénztár egyébként a kifizetések pontos összegéről az augusztus elején kiküldésre kerülő elszámolási értesítőkben fogja tájékoztatni a tagokat. Az Allianz közölte, hogy a legnagyobb reálhozamok 500-600 ezer forint között mozognak.

Axa

Az Axa nyugdíjpénztára közölte: közel 10 milliárd forint értékben igényelt vissza az ÁKK-tól reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, és összesen 150 ezer tagnak fizetnek fejenként átlagosan 47 ezer forint reálhozamot. Az Axa szerint a jogszabály által előírt nyolcnapos kifizetési határidő figyelembevételével az első tagok július 30-áig kapják meg reálhozamukat. "Az AXA nem ábécésorrendben, hanem más, véletlenszerű szisztémát követve fizeti ki a reálhozamokat" - áll a pénztár válaszában.

Kisebb pénztárak

A Honvéd Nyugdíjpénztár arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy kedden megkezdte a reálhozamok kifizetését ötezer tag részére. A pénztár három lépésben igényelte vissza a reálhozamok kifizetéséhez szükséges összeget az Államadósság Kezelő Központtól, az utolsó tételt július 20-án szerdán kérte vissza a kassza. A pénztár (visszalépések utáni) több mint 23 ezres tagságának 97 százaléka jut reálhozamhoz, fejenként átlagosan 240 ezer forintot kapnak a tagok - közölte az [origo]-val a pénztár gazdasági igazgatóhelyettese, Ballai Zsuzsa. A Honvéd Nyugdíjpénztár nem név szerint, ábécésorrendben, hanem a pénztári tagviszony sorszáma alapján fizeti a reálhozamokat. A visszalépések után a pénztárnak valamivel több, mint hatszáz tagja maradt, ami elmarad a működéshez szükséges, törvényben előírt, kétezres létszámtól, ezért a pénztár magánágazata az év végén végelszámolással fog megszűnni.

A Budapest Bank-csoporthoz tartozó Budapest Nyugdíjpénztár több mint 2,5 milliárd forintot igényelt vissza az ÁKK-tól, a volt tagoknak fejenként átlagosan 97 ezer forintot fog kifizetni. "A tervek szerint augusztus első felében elküldik a pénzt az érintetteknek" - közölte a Budapest Nyugdíjpénztár, amely egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a lehető leghamarabb kiküldi a visszalépő tagi kifizetések összegét a volt tagoknak, így az egyes tagok elszámolása között minimális idő telik el. A pénztár ábécésorrendet követ a kifizetéseknél.

A Quaestor magánnyugdíjpénztára összesen 395 millió forintot igényelt vissza az ÁKK-tól, és összesen 4232 volt tag kap reálhozamot, ez fejenként átlagosan több mint 90 ezer forintot jelent a volt tagoknak. A legnagyobb összeg 1,5 millió, a legalacsonyabb összeg 500 forint. (Cikkünkben korábban tévesen azt írtuk, hogy 0,5 millió forint a legalacsonyabb reálhozam a pénztárnál, a valós érték 500 forint. A hibáért elnézést kérünk!) A pénztár tájékoztatása szerint várhatóan július 26-án kezdi meg a kifizetéseket. A pénztár arra a kérdésünkre, hogy milyen sorrendben teljesítik a kifizetéseket, közölte, hogy egy nap indul minden tétel.

A Generali pénztára a közlése szerint július 20-án küldte a - 2,6 milliárd forintos - visszaigénylési kérelmét a Államadósság Kezelő Központnak. Az 53 ezer volt tagjának fejenként átlagosan 42 ezer forintot fizet a pénztár, a legmagasabb kifizetés összege 1,7 millió forint. A Generali közölte: a reálhozamokat augusztus 11. és augusztus 22. között fizetik ki. "A kifizetést bankszámlaszámra igénylő tagok esetében az utalás nem megosztva, hanem egy csomagban lesz kifizetve. A postai címet megadó, illetve a nyilatkozatot nem tett tagok esetében a kifizetések 15 ezer tagonként, 'csomagokban' adjuk át a Postának" - közölte a pénztár.

A taglétszám szerint szintén a kisebb pénztárak közé tartozó, az átlépések előtt még közel 40 ezer taggal rendelkező MKB Nyugdíjpénztár is azt közölte, hogy július 20-án, szerdán igényelte vissza a reálhozamokra fedezetet nyújtó - 3,4 milliárd forintos - összeget az állami alaptól. Az MKB Nyugdíjpénztár 31,4 ezer volt tagnak utal átlagosan fejenként közel 100 ezer forintot, a pénztár várakozásai szerint a jogszabályi lehetőség szerinti határidőn belül, várhatóan legkésőbb augusztus 4-én fog utalni. Az MKB szerint semmilyen szempont alapján nincs jelentősége a sorrend felállításának, tekintve, hogy a pénztár az összes kifizetést egy napon szeretné indítani.

Az Életút Magánnyugdíjpénztár, amely az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépéseket megelőzően alig több mint 2400 taggal rendelkezett, a honlapján közölte: 2011. július 12-én kapta vissza az Államadósság Kezelő Központtól a tagoknak járó összesen 413 millió forintot. Ennek döntő részét - 370 millió forintot - még aznap elutalta a pénztár, a második részletben - július 4-én - fizette ki a pénztár azoknak a volt tagoknak, akik igénybejelentést ugyan nem tettek, de a pénztár nyilvántartásai szerint a lakcímük érvényes. Az Életút a tagok 96 százalékának fizetett reálhozamot, az egy-egy tagra vetített átlagos reálhozamösszeg 170 ezer forint.