A "hatok bandája" 3700 milliárd dollárral csökkentené az amerikai államadósságot

Vágólapra másolva!
Tíz éven belül 3700 milliárd dollárral csökkentené az amerikai államadósságot a republikánus és demokrata szenátorokból álló, úgynevezett "hatok bandájának" javaslata. A deficitcsökkentési tervet Barack Obama elnök is támogatja.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök kedden támogatásáról biztosította a "hatok bandájának" nevezett, demokrata és republikánus szenátorokból álló csoport által kidolgozott deficitcsökkentési tervet.

Az elnök sajtóértekezletén a saját elképzeléseivel összhangban állónak nevezte a "hatok bandájának" tervét, amely tíz éven belül 3700 milliárd dollárral csökkentené az amerikai államadósságot.

Obama felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét és Mitch McDonnelt, a ház republikánus kisebbségének első emberét, hogy már szerdán kezdjenek tárgyalásokat a kompromisszumos javaslat alapján.

A "hatok bandájának" demokrata tagja az Illinois állambeli Dick Durbin, az észak-dakotai Kent Conrad és a virginiai Mark Warner szenátor. A republikánusok közül az oklahomai Tom Coburn, a georgiai Saxby Chambliss és az idahói Mike Crapo szenátor ül a csoportban.

A BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán azt írja, hogy a "hatok bandájának" terve összhangban áll azzal, amit korábban az Obama-kormányzat sürgetett. A terv új bevételeket irányoz elő, és csökkentené a katonai és szociális költségeket.

Az átfogó deficitcsökkentésről folytatott tárgyalások azért feneklettek meg, mert a republikánus képviselők nem voltak hajlandók beleegyezni semmiféle adóemelésbe.

A piacok aggódva figyelik a demokrata többségű szenátus és a republikánusok kötélhúzását. Több hitelminősítő is jelezte korábban, hogy lerontja az Egyesült Államok kiváló, "AAA" adóskockázati besorolását, ha a kormány nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek.