Az adósságválság miatt csúcsot döntött az arany ára

Vágólapra másolva!
A biztonságos befektetéseket kereső piaci szereplők hajtották fel az arany árfolyamát a nemzetközi piacon.
Vágólapra másolva!

Történelmi csúcsra szökött szerda délután az arany azonnali jegyzése Londonban azután, hogy kiderült, az euróövezeti államok vezetői válságtanácskozásra készülnek.

Az arany árfolyama a szerda délutáni kereskedésben 1578,50 dolláron is járt, ez pedig meghaladja a május 2-án elért 1575 dolláros rekordot - írja a Financial Times nemzetközi üzleti lap online kiadása. Az aranyárfolyam szerdán nominálisan döntötte meg korábbi rekordját, 1980-ban ugyanis 850 dollárba került egy uncia arany, ami az inflációs hatással korrigálva ma 2400 dolláros árfolyamnak felelne meg.

Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője az [origo]-nak azt mondta, hogy az aranyár emelkedése az eurózóna adósságválságával magyarázható. "A befektetők a biztosnak tartott eszközöket keresik, mint például az arany. Amíg a görög mentőcsomagról nem születik döntés és újabb országok megmentéséről szóló aggódalmak nem fognak csillapodni, addig a magasban maradhat az aranyárfolyam" - tette hozzá a szakértő. (A biztonságos célpontokat kereső befektetők által generált kereslet miatt döntött csúcsot kedden a svájci frank árfolyama is.)

Az [origo]-nak május elején nyilatkozó szakértők és akkor megjelent elemzések szerint hosszú távon vonzó célpont lehet az arany, de csak azoknak a befektetőknek, akik képesek kivárni a nagyobb trendeket. Az elmúlt hónapokban ugyanis ellepték a spekulánsok a piacot, ami nagyobb esésekhez is vezethet, ráadásul a rövid távú nyereséget a forint esetleges erősödése is ellensúlyozhatja.