Új csúcson, 1600 dollár felett az arany ára

Vágólapra másolva!
Hétfőn első alkalommal lépte át az arany ára az unciánkénti 1600 dolláros árat. A Bloomberg szerint az európai és az amerikai adósságválság miatti félelmek hajtották fel a nemesfém árát.
Vágólapra másolva!

Rekordszintre, egészen 1600,81 dollárig emelkedett az arany unciánkénti ára a londoni kereskedésben hétfőn. A Bloomberg gazdasági hírügynökség beszámolója szerint az európai és az amerikai adósságválság miatti aggodalmak növelték meg a keresletet az arany iránt, miközben az ezüst unciánkénti ára is 40 dollár fölé nőtt.

A Bloomberg idéz egy szakértőt, aki szerint a befektetők most szívesen halmoznak fel aranyat, így az év végére nem kizárt az 1700 dolláros ár sem. Az arany ára egyébként már 11 napja emelkedik egyfolytában, erre 1980 júliusa óta nem volt példa.

Az euróövezeti adósságválság mellett az is árfelhajtó tényező volt, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő bizalmasan arról tájékoztatott amerikai törvényhozókat és üzleti csoportokat, hogy leminősítheti az Egyesült Államok kormánykötvény-besorolását, ha Washington nem tesz eleget bármilyen fizetési kötelezettségének.