A londoni pénzügyi piacon szinte biztosra veszik a görög csődöt

Vágólapra másolva!
Görögország mellett Írország és Portugália csődkockázati mutatói is egyre magasabbak, mindhárom ország negatív rekordot állított be hétfőn - derült ki a CMA DataVision londoni elemzőcég adataiból.
Vágólapra másolva!

Egyre valószínűbbnek tartják a londoni pénzügyi piacon, hogy Görögország csődbe megy. Erre utal, hogy az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög államkötvények nem teljesítővé válásának, azaz a görög csődnek kockázatára köthető "biztosítások" (credit default swaps, CDS) középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben most első ízben 2500 bázispont fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy tízmillió euró görög adósságra évente 2,5 millió euróért kínálnak törlesztésbiztosítást. Ez világrekord CDS-díjszabás bármely szuverén adós esetében.

A CMA számítási modellje szerint a hétfőre kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg csaknem 90 százalékos valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

Hétfőn Portugália és Írország CDS-középárfolyamai 1160-1180 bázispont között mozogtak; ez az árfolyamsáv e két ország esetében ugyancsak rekord.

Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói is drágultak, de továbbra is messze olcsóbbak, mint az adósság- és költségvetési válsággal küszködő euróövezeti országokéi. A CMA kimutatása szerint a hétfői londoni kereskedésben a magyar CDS-középárfolyam 316 bázispont környékén mozgott.
Magyarország ezen a mércén valamivel kevésbé kockázatos adósnak számít Olaszországnál és Spanyolországnál is; az olasz CDS-kontraktusok éves árfolyama az irányadó ötéves futamidőre hétfőn 323 bázispont volt, a spanyol CDS-árazás 365 bázispont közelében járt.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett állam vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A nemzetközi hitelminősítők jelenleg három euró övezeti tagországra - Görögországra, Írországra és Portugáliára - tartanak érvényben befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásokat.

A CMA DataVision a minap ismertetett új, második negyedéves összesítésében a világ öt, befektetői szempontból legkockázatosabb adós országa között szerepelt Görögország, Írország és Portugália. E három valutauniós ország a CMA DataVision listája alapján kockázatosabb adós volt az idei második negyedévben, mint Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnam.