A Mal Zrt.-nek 140 milliója van a százmilliárdos bírságra

Vágólapra másolva!
A 135 milliárd forintos rekordbírsággal sújtott Magyar Alumínium Zrt. 140 milliót irányzott elő az iszapkatasztrófa miatt várható kötelezettségekre. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint minden esély megvan arra, hogy a MAL Zrt. a bírság ellenére is tovább tudjon működni.
Vágólapra másolva!

A magyar államnak nem érdeke, hogy felszámolás alá kerüljön a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt., így mindent megtesz a cég további, biztonságos működéséért, és az ott lévő több ezer munkahely megőrzéséért - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitkára.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán jelentette be, hogy első fokon 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a MAl Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta: minden esély megvan arra, hogy a MAL Zrt. a bírság ellenére is tovább tudjon működni, így megmarad a beszállítókkal együtt összesen hatezer munkahely, amelyből 1200 közvetlenül a céghez kötődik. Az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül folyamatos kapcsolatban van a cég vezetésével, az MNV február óta intenzív tárgyalásokat folytat a tulajdonosokkal a tulajdonosi szerkezet esetleges átalakításáról - tette hozzá az államtitkár.

A gazdasag.hu üzleti híroldal szerint a Mal egymilliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet, ebben már jelentős hatása volt a katasztrófa során kiesett bevételnek és a szükséges ráfordításoknak. A társaság mérlegfőösszege 28,5 milliárd forint, kevesebb, mint negyede a büntetés összegének. A cég éves beszámolójában a katasztrófáról szóló résznél úgy gondolta, hogy a társaságnak legfeljebb közvetett felelősségét lehet megállapítani, és a bírság összege a gazdálkodással kitermelhető lesz. A cég 140 millió forinttal növelte meg céltartalékát a várható kötelezettségekre.

A katasztrófa mértékére és a kiömlött anyag mennyiségére tekintettel a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség legszigorúbb számítás szerint rótt ki bírságot a Mal Zrt.-re. A Mal Zrt. köteles a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni. A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Kerestük a Mal Zrt. vezetését, hogy megtudjuk, a vállalat miként tudná kifizetni a bírságot, egyelőre várjuk a válaszát.

A Mal Zrt. ügyvédje, Ruttner György az [origo]-nak korábban azt mondta, mivel a mai napig nincs megnyugtató szakértői vélemény arról, hogy mi okozta az iszapömlést, ezért a bírság is megalapozatlannak tűnik. Hozzátette, hogy a vállalat élni fog minden jogorvoslati lehetőséggel, és fellebbez a döntés ellen.