Átalakítja államkötvény-portfólióját a Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mintegy 400 milliárd dollár értékben vásárol hosszabb lejáratú papírokat, miközben ugyanilyen értékben ad el rövidebb lejáratúakat.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítja az általa birtokolt amerikai államkötvény-portfólió átlagos lejárati idejét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - jelentette be a szervezet monetáris tanácsa, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) szerdai kamatdöntő ülése után. A lépéssel a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni.

A Fed mintegy 400 milliárd dollár értékben vásárol hosszabb lejáratú papírokat, miközben ugyanilyen értékben ad el rövidebb lejáratúakat - tájékoztatott a jegybank. A szervezet nem változtatott rekordalacsony, 0,00-0,25 százalékos irányadó kamatlábán.

A bejelentés előtt a Wall Street Journal azt írta, a piac arra számít, hogy a lassuló világgazdaság, az amerikai kormányzat szűk pénzügyi mozgástere és az európai adósságválság arra készteti az amerikai jegybankot, hogy segítse a gazdasági növekedést.

A piacon a bejelentés előtt már elterjedt, hogy a Fed elindítja a "Twist-hadműveletként" ismert lépést. A twist csavart, csavarást jelent, a tánc is erről kapta nevét, itt arra utal, hogy a jegybank kötvényeket cserél ki a portfóliójában. Ez azt jelenti, hogy a jegybank rövid lejáratú kötvényeket ad el, és hosszú lejáratúakat vásárol. A Fed most 400 milliárd dollár értékű programról döntött. A lépés célja az, hogy leszorítsa a hosszú távú hitelek költségeit, amivel többek között a lakáspiacon segíthet.

A döntést hét támogató és három ellenszavazat mellett fogadta el a testület, éppen olyan szavazati arányban, amellyel legutóbb az alacsony kamatszintek 2013-ig való megtartására tett ígéretet a FOMC. A Fed közleményében az amerikai gazdaság helyzetével kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy "számos mutató a munkaerőpiac elhúzódó gyengeségére utal", így a munkanélküliségi ráta csak lassan csökkenhet. Augusztusban stagnált, 9,1 százalék volt az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta. Kiemelték, hogy jelentős negatív irányban ható kockázatok befolyásolják a gazdaság kilátásait, többek között a pénzpiacokon tapasztalt feszültségek.

A jegybank közleményében arról tájékoztatott, hogy az év elején tapasztalt nyersanyagár- és energiaár-emelkedés, illetve a Japánt sújtó földrengés hatásának csökkenése miatt stabilak az inflációs várakozásai.

A bejelentés hatására enyhén erősödött az amerikai dollár az euróval szemben. A döntést megelőző 1,3775 dollár után 1,3676 dolláron jegyezték közép-európai idő szerint kilenc óra előtt nem sokkal az európai fizetőeszközt, a délelőtti árfolyamszintek környékén.

A Fed bejelentése után ugyanakkor zuhanni kezdett az amerikai tőzsde, és a vezető tőzsdeindexek mindegyike két százalék feletti mínuszban zárta a napot.