Elfogadta a görög törvényhozás az ingatlanadót

Vágólapra másolva!
Újabb lépéssel került közelebb az euróövezeti mentőcsomag következő részletének kifizetéséhez Görögország: az athéni törvényhozás elfogadta az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

A 300 fős parlamentben valamennyi (154) kormánypárti szocialista képviselő az ingatlanadó bevezetése mellett szavazott. A törvényt végül 155 támogató és 142 elutasító szavazat mellett fogadták el. A törvény szerint az ingatlanadót az áramszámlákba építik be, így aki nem hajlandó fizetni, az az áramellátás kikapcsolását veszélyezteti.

Az első görög mentőcsomag újabb, nyolcmilliárd eurós részletének kifizetése a módosított menetrend szerint október közepén esedékes. A mentőcsomagban vállalt intézkedések teljesítését vizsgáló háromoldalú bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselőit tömörítő trojka a hét második felében kezdheti meg munkáját azt követően, hogy korábban eredménytelenül zárultak a tárgyalások a görög féllel. Akkor a trojka kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget azért, hogy teljesítse költségvetési céljait.

A kormány dolgát ugyanakkor nehezítik a parlamenti frakción belül egyre élesedő hangok, amelyek a túlzott megszorításokat kifogásolják. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a kormányzó szocialista Paszokra egy most megtartott választáson a választópolgárok csupán 15,5 százaléka szavazna. Az ellenzéki Új Demokrácia Párt ennél öt százalékponttal többet kapna. Így - a piacok szempontjából talán legnyugtalanítóbb módon - egyik nagy párt sem tudna önállóan kormányt alakítani, ami politikai patthelyzet lehetőségét vetíti előre.

Eközben folytatódnak a lassan megszokottá váló tüntetések Athén utcáin. Szerdán a taxisok, villamos- és buszvezetők, illetve a vám- és pénzügyőrök szüntetik be a munkát, míg csütörtökön az orvosok sztrájkolnak. A legnagyobb feszültség mindazonáltal október 5-re és 19-re várható, amikorra a két legnagyobb szakszervezet is országos munkabeszüntetést hirdetett. A két szervezet mintegy 2,5 millió dolgozót, a görög munkaerő mintegy felét képviseli.