A növekedéshez kiszámítható környezet kell, figyelmeztetett az IMF budapesti képviselője

Vágólapra másolva!
Nincs még döntés arról, milyen eszközt vehet igénybe Magyarország, mondta egy budapesti tanácskozáson a Nemzetközi Valutaalap itteni képviseletének vezetője. Irina Ivascsenko felszólalásában a kiszámítható és stabil makrogazdasági környezetet mondta a növekedés egyik alapfeltételének.  
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap magyarországi vizsgálócsapata Washingtonban van, egyeztetéseket folytat a szervezet vezetésével és igazgatótanácsával - mondta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének vezetője egy budapesti konferencián csütörtökön.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete által szervezett, "Az első európai szemeszter: európai és magyarországi tanulságok" című konferencián Ivascsenko azt is elmondta: nincs döntés arról, hogy milyen eszközt vehet igénybe Magyarország, idejében tájékoztatnak majd a fejleményekről.

A térségbeli országokról készült elemzések azt mutatják, hogy a növekedés szempontjából kulcsfontosságú a makrogazdasági stabilitás és kiszámíthatóság. A közgazdász szerint a pozitív európai gazdasági példák, így Hollandia vagy Svédország esetében a munkaerőpiac átalakítása, a munkaerő-piaci részvétel növelése rendre jelentős tényező volt a gazdaság fellendítésében.

A növekedést segítő egyéb tényezők között említette azt a képességet, hogy a gazdaság produktívabb szektoraiba áramlanak az erőforrások.

A bankrendszer szerepével kapcsolatosan kiemelte: meg kell teremteni a megfelelő üzleti környezetet, amelyben a bankok szélesebb körben folytatnak üzleti hitelezési tevékenységet. Ez elsősorban az olyan országokban jelentős, ahol nagyobb a kis- és középvállalkozások aránya, mivel ezek jobban támaszkodnak a banki hitelezési formákra - mondta az IMF magyarországi képviselője.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Magyarországon nincs hiány kiváló szakemberekben, megvan az arra vonatkozó tudás, hogy mit kell tenni. "Az ördög azonban a részletekben rejlik, hogyan is kell végrehajtani a terveket, és ebben mások tapasztalatai sokat segíthetnek" - tette hozzá.

Palotai Dániel, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője az eseményen elmondta: a jövő évi költségvetés növekedési érzékenysége 0,4 százalék, azaz 1 százalékponttal alacsonyabb növekedési ütem 0,4 százalékponttal növeli a költségvetési hiányt. E tekintetben a költségvetésben szereplő, a GDP 1 százalékára rúgó tartalék kényelmesen biztosítja a 2,5 százalékos hiánycél teljesítését.