Vágólapra másolva!
Közalkalmazottaknak küldött levelet Orbán Viktor, amelyben azt írja, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segíti őket, ha végtörlesztésre készülnek. Orbán a levélben arra figyelmezteti a közalkalmazottakat, hogy december 30-ig a munkahelyi vezetőjénél és a devizahitelt nyújtó banknál is jelezni kell a végtörlesztési igényt.
Vágólapra másolva!

Az [origo]-nak több közalkalmazott is arról számolt be, hogy egy végtörlesztésre buzdító levelet kapott Orbán Viktortól. A miniszterelnök szóvivője az [origo] kérdésére megerősítette, hogy a kormányfő küldte a levelet a közszolgálatban dolgozóknak.

A levélben az áll, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segít a devizahitellel rendelkező közalkalmazottaknak, amennyiben élnek a végtörlesztés lehetőségével. A lehetőséggel az élhet, aki legkésőbb december 30-ig a munkahelyi vezetőjénél és a devizahitelt nyújtó banknál is jelzi igényét - írta Orbán Viktor.

A miniszterelnök levele szerint a kedvezményes forinthitel részleteit a munkahelyi vezetők januárban közlik.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetben is felhívta a figyelmet arra, hogy a végtörlesztésre készülőknek a bankokon kívül a munkahelyi vezetőjüknél is érdemes bejelenteni hitel-visszafizetési szándékukat. Abban a videóban ugyanakkor nem tett említést külön a közalkalmazottakról.

A kormány és a Magyar Bankszövetség a múlt héten írta alá a megállapodást az újabb adósmentő csomagról. Ennek értelmében meghosszabbítják és olcsóbbá teszik az árfolyamrögzítést, feszesebb lesz a végtörlesztés, és módosítják a Nemzeti Eszközkezelő programját is.

Az eddigi szabályok szerint az adósoknak ez év december végéig kell jelezniük végtörlesztési szándékukat, a tartozásukat pedig február végéig kell saját megtakarításból vagy újonnan felvett forinthitelből rendezniük. Az új megállapodás szigorít a határidőkön, a szükséges pénzt egy hónappal hamarabb kell összeszedni. Az igényt továbbra is december végéig kell jelezni, ezt követően viszont 2012. január 31-ig azt is igazolnia kell az adósnak, hogy valóban rendelkezésére áll az összeg.

Ezt két módon teheti meg a hiteles: vagy úgy, hogy a teljes pénzt eddig az időpontig befizeti a hitelező banknál vezetetett számlájára, vagy bemutatja a végtörlesztéshez elegendő összegű, más bank által kiállított "kötelező érvényű hitelígérvényt", azaz egy papírt arról, hogy fog hitelt kapni.