A BUX-ot is lenyomták a japán hírek

strukturális reformok, elemzői várakozások, pénzügyi elemző, tőzsde, részvényárfolyamok, gazdaság
Vágólapra másolva!
Több mint két és fél százalékos veszteséggel zárt a pesti tőzsde kedden. A vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest, az elemzők szerint elsősorban a fukusimai atomerőművel kapcsolatos hírek miatt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 628,34 pontos, 2,58 százalékos csökkenéssel, 23 747,19 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 20,5 milliárd forint volt.

A Mol 800 forinttal, 3,15 százalékkal 24 600 forintra csökkent, 3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 176 forinttal, 2,78 százalékkal 6160 forintra esett, forgalmuk 13,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 1,97 százalékkal 596 forintra gyengült, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1130 forinttal, 2,96 százalékkal 37 000 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek azt mondta, már a délelőtti kereskedésben fordulat történt az európai börzéken annak nyomán, hogy a legsúlyosabbra emelték a fukusimai reaktorbaleset minősítését. A hír az ázsiai indexeket negatív tartományba húzta, és ez hatott az európai piacokra is.

A piaci pesszimizmust később tovább mélyítették a márciusi európai inflációs adatok, miután számos negatív meglepetés született - mondta Gerőcs Tamás. Példaként említette a magyar és a német inflációt, mindkettő a vártnál magasabb lett az év harmadik hónapjában. (Magyarországon a fogyasztói árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - erről itt olvashat bővebben.)

Gerőcs Tamás szerint a friss inflációs adatok a monetáris szigorítás folytatását vetítik előre Európa-szerte, és a részvény- és árupiaci befektetők elkezdik "beárazni" a további kamatemeléseket.

A kontinens indexei jellemzően 1,5 százalék körüli mínuszban zártak. A budapesti börze rosszabb keddi teljesítményének oka, hogy a múlt héten nagyon jól teljesített a BUX - magyarázta az elemző. Szerinte érdemes figyelni a gyógyszerpapírok árfolyamának alakulását, de hozzátette, amíg nincsenek konkrétumok a gyógyszerkassza átalakításáról, addig ezen a területen kivárás jellemezheti a befektetőket.

A befektetők is tudatában vannak a globális kockázatoknak, a közel-keleti zavargások után a japán földrengés okoz bizonytalanságot. Ha az amerikai vállalati gyorsjelentések nem "vidítják fel" a befektetőket, a következő napokban is folytatódhat a negatív korrekció - mondta Varga Zoltán, a Quaestor elemzője.