Negyedével is visszaeshet a japán export a földrengés után

Vágólapra másolva!
Jelentős exportvisszaeséssel kell számolnia a japán gazdaságnak a következő hónapokban - írja a BBC japán elemzőkre hivatkozva. A földrengés súlyos gondokat okozott a gyártási folyamatban, a kereslet ellenére a gyártók nem tudnak termelni, raktáron levő készleteiket pedig lassan felélik.
Vágólapra másolva!

A vártnál nagyobb mértékben, 2,2 százalékkal esett vissza a japán export márciusban a földrengés, valamint az azt követő szökőár és nukleáris válság után. A japán pénzügyminisztérium jelentése szerint ilyen mértékű visszaesésre az elmúlt 16 hónapban nem volt példa. Az elektronikai termékek kivitele közel 7, míg az autóké 28 százalékos visszaesést mutat, az ágazatot továbbra is sújtja a gyártás lassulása és az alkatrészek hiánya - írja a BBC brit közszolgálati médium.

A katasztrófa gyárakat tett tönkre, és jelentősen visszavette a termelési folyamatot. A japán export egyik legnagyobb célországába, az Egyesült Államokba indított kivetel 3,4 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Elemzők szerint a termelési folyamat akadozása jelentősen megnehezíti majd, hogy a japán gyárak újra régi fényükben tündököljenek. "A helyzet nagyon frusztráló az autógyártóknak és a többi vállalatnak" - mondta Hiroshi Watanbe, a Daiwa Kutatási Központ munkatársa. "Hiába jelentkezik folyamatos külföldi kereslet, a gyártók egyszerűen nem tudnak termékeket előállítani a katasztrófát követő ellátási válság miatt" - tette hozzá. Miközben az ország gazdasága a földrengést követő hatások megoldásával küzd, elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyzet még tovább romolhat a következő hónapokban.

Szerintük a mostani számok nem tükrözik pontosan az ország exportját ért valós károkat, hiszen számos gyártó épp most éli fel raktáron levő készleteinek maradékát. "Márciusban legalább néhány gyártó képes volt rá, hogy tartalékaira támaszkodva minimális kivitelt produkáljon. De most, hogy elfogytak a készletek, a vállalatoknak teljesen le kell állítaniuk a termelést" - mondta Hajime Inoue, a Japán Kutatási Központ munkatársa. Szerinte az export akár 20-30 százalékkal is visszaeshet a következő hónapokban.