Olcsóbb gázért ajánl részesedést a német EnBW az orosz Novateknek lapjelentések szerint

Vágólapra másolva!
Huszonötszázalékos részesedést kínál a német EnBW az orosz Novateknek a kelet-németországi  Verbundnetz Gas cégben. A német Handelsblatt szerint a részesedésért cserébe az EnBW jobb feltételekkel szerezne be gázt Oroszországból.
Vágólapra másolva!

A német EnBW energiakonszern - német lapjelentések szerint - 25 százalékos mértékig részesedést kínál az orosz Novateknek a kelet-németországi Verbundnetz Gas (VNG) gázimportőr cégben. A Handelsblatt szerint a megállapodást még nem írták alá, de a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. Ellentételezésül az EnBW kedvező feltételekkel remél gázszállítást Oroszországból.

A Handelsblatt szerdai - a résztvevő cégekhez közeli körökre hivatkozó - jelentése szerint az EnBW-nek a VNG 48 százalékára van vásárlási opciója, és ennek 25 százalékig terjedő részét azonnal továbbértékesítené a Novateknek, amely Oroszország legnagyobb független földgáztermelője. A fennmaradó 23 százalékot is egy olyan vegyes vállalatba szeretné bevinni, amelyben a Novatek is részt vesz.

A Stuttgarter Zeitung hétfőn egy 800 millió euró értékű együttműködési megállapodásról írt az EnBW és a Novatek között. A VNG többségi tulajdonosa jelenleg az oldenburgi EWE.

Mivel az orosz Gazpromnak már 10,5 százalékos részesedése van a VNG-ben, ezért a cég további 48 százalékában való orosz részvétel orosz többségi részesedést eredményezne a lipcsei gázimportőrben. Ezért az EnBW-re most erős politikai nyomás nehezedik. A VNG - amely tavaly 6,3 milliárd eurós forgalmat bonyolított le - egyelőre nem kívánta kommentálni a lapjelentéseket.

A múlt héten egyetértési nyilatkozatot fogadott el az orosz Gazprom és a német RWE, amelynek értelmében a két energiaipari óriás stratégiai szövetségre lépett. A német energiaipari vállalat, az E.On decemberben jelentette be, hogy eladja teljes, 3,5 százalékos részesedését a Gazpromban, de továbbra is szoros stratégiai együttműködésben marad az orosz vállalattal.