Nem zárja ki az újabb piaci beavatkozás lehetőségét a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
A svájci jegybank minden lehetőséget megvizsgál, de a pénzpiacok előtt nem fedi fel a terveit az erős frank megfékezésére - mondta egy interjúban a jegybank igazgatótanácsának tagja. Jean-Pierre Danthine egy interjúban az újabb intervenció lehetőségéről azt mondta, hogy "semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki".
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank (SNB) a gazdaság védelmében nem zár ki semmilyen lehetőséget a frank erősödésének megfékezésére. Jean-Pierre Danthine, az SNB igazgatótanácsának tagja a Le Temps című svájci lapnak adott interjújában elmondta, kivételesen bonyolult és nehéz helyzetről van szó, de egyelőre "nem lenne bölcs dolog idő előtt felfedni a jegybank szándékait a pénzpiacok előtt".

A svájci frank árfolyamának lendületes erősödése óta egyre fokozódik a svájci jegybankra gyakorolt nyomás, hogy tegyen valamit a folyamat megfékezésére. A javasolt megoldások között szerepelt például a jegybanki nyíltpiaci beavatkozás, negatív kamatláb kivetése az offshore betétekre, a tőkemozgás ellenőrzése, illetve a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz.

A bankár felhívta a figyelmet arra, hogy számos javasolt megoldás nélkülözi a jogi alapokat, illetve végrehajtása vagy időigényes, vagy könnyen kijátszható lenne, esetleg túl bonyolult módon lehetne csak hatékonyan életbe léptetni, számos megoldásnak pedig egyenesen káros másodlagos következményei lennének.

"Ebben a helyzetben csak azt mondhatom, hogy semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki. Minden lehetőséget megvizsgálunk, és készek vagyunk cselekedni" - fejtette ki Danthine. Egy újabb intervenció lehetőségéről, illetve a negatív kamat bevezetéséről feltett konkrét kérdésre Jean-Pierre Danthine így válaszolt: "ismétlem, semmi nincs kizárva".