A végtörlesztés miatt nőtt a lakáshitelek száma

Vágólapra másolva!
A devizahitelek végtörlesztésére folyósított kiváltó forinthitelek miatt nőttek jelentősen novemberben a háztartások lakáscélú új hitelei. Az MNB közleménye szerint a múlt hónapban az ilyen jellegű hitelek kamatlába is emelkedett.
Vágólapra másolva!

Novemberben a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értékei jelentősen növekedtek, a devizahitelek végtörlesztésére folyósított kiváltó forinthitelek miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. Októberhez képest az előbbi 16-ról 22,5 milliárd forintra, míg az utóbbi 5,5-ről 16 milliárd forintra. A közlemény szerint a nem pénzügyi vállalati forint- és euróbetétek új szerződéses értékeiben szintén jelentősebb növekedés volt.

A forint betétszerződések összege 897 milliárd forintról 1157 milliárd forintra emelkedett egy hónap alatt, míg az euró betétszerződések - forintban kifejezett - összege 161 milliárdról 195 milliárd forintra.

Az átlagos kamatláb a lakáscélú forint hiteleknél 11,2 százalék volt novemberben. Októberhez képest a növekedés 0,92 százalékpont. A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek kamata csökkent: a novemberi 12,45 százalék 0,17 százalékponttal kevesebb, mint az októberi.

A forint személyi hitel szerződések kamatlába 1,3 százalékponttal 29,6 százalékra csökkent novemberben, októberhez képest. Tavaly novemberben 31,16 százalékon állt a mutató. A forint betétszerződések novemberi 5,59 százalékos kamata gyakorlatilag változatlan októberhez képest, egy éve 4,8 százalék volt a betéti kamat. Az euró betétek 2,38 százalékos kamata sem változott októberhez mérten, tavaly novemberben 2,03 százalékon állt a mutató.