GKI: Egyre nagyobb a félelem a munkanélküliségtől

Vágólapra másolva!
Több mint kétéves mélypontra csökkent a GKI-Erste konjunktúraindex értéke idén januárban. A magyar gazdaság helyzetének megítélése egyre kedvezőtlenebb az iparban, a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében.
Vágólapra másolva!

A GKI-Erste konjunktúraindex a decemberi mínusz 24,6 pontról januárban mínusz 26,8 pontra csökkent, a korábbi, 2009. novemberi mélypont közelébe. Az EU támogatásával végzett GKI-felmérés szerint a fogyasztói várakozások már több mint egy éve trendszerűen romlanak, az üzleti várakozások viszont nyolc hónapos markáns romlást követően október óta stagnáltak, de januárban ismét gyengültek.

Az üzleti szférán belül az ipari és építőipari várakozások decemberhez képest nem változtak, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont érzékelhetően pesszimistábbak lettek. A szolgáltatói bizalmi index januárban a decemberi szerény korrekciót megelőző szint alá esett. A mutató romlásában a várható forgalom és létszám pesszimistább megítélése játszotta a főszerepet.

A GKI szerint a foglalkoztatási szándék az iparban erősödött, a többi ágazatban viszont érezhetően gyengült, és erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az építőiparban tovább erősödtek a deflációs várakozások, a többi ágazatban viszont az áremelési törekvések mértéke és köre is nőtt. A magyar gazdaság helyzetének megítélése mindenhol kedvezőtlenebb lett, különösen az iparban, a szolgáltató szférában, valamint a lakosság körében.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe januárban mínusz 56,6 pont volt, legutóbb 2009 szeptemberében állt ilyen alacsonyan, akkor mínusz 56,9 ponton állt. A felmérés szerint a fogyasztók saját várható pénzügyi helyzetüket sokkal rosszabbnak ítélik meg, mint egy hónappal ezelőtt. A következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése viszont enyhén javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé javulónak érezte - derül ki a GKI felméréséből.