Lassul, de így is kilenc százalék feletti a kínai gazdaság növekedési üteme

Vágólapra másolva!
A nemzetközi válság a kínai gazdasági növekedés ütemét is visszavetette. Kína az export csökkenésével számol két legnagyobb piacán, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan lassul a kínai gazdaság növekedési üteme, de a tavalyi negyedik negyedévi 8,9 százalékos ütemmel is a GDP éves növekedése 9,2 százalékos volt - jelentette a kínai statisztikai hivatal kedden.

Az utolsó negyedév adata némileg jobb annál, amit a megfigyelők előre jeleztek, bár a leggyengébb az elmúlt két és fél évben. A tavalyi harmadik negyedévben 9,1 százalékos volt a GDP-növekedés. Az ázsiai pénzpiacok mindenesetre némi erősödéssel nyugtázták a kínai eredményt.

A gazdasági növekedés lassulása az elmúlt évben a túlfűtöttség megakadályozására hozott kínai központi intézkedések hatására történt, amelyre időközben rásegített a nemzetközi válság is. Szakértők szerint összességében Peking hatékonyan kezelte a helyzetet, ennek része az is, hogy eredményesen megfékezte az elszabaduló inflációt: a júliusi 6,5 százalékos csúcsot decemberre 4,1 százalékra csökkentette.

A kínai belgazdasági és a nemzetközi körülmények miatt a gazdaság teljesítményének lassulása idén is folytatódni fog, és a következő hónapokban még jelentősebb lesz. Kína két legnagyobb exportpiaca, az Európai Unió és az Egyesült Államok minden jel szerint egy ideig még nem lesz a korábbi mértékben felvevője a kínai áruknak, és Japán irányába is az export csökkenésével számolnak.

2012 a hazai és a nemzetközi helyzetet figyelembe véve rendkívül bonyolult és kihívásokban bővelkedő év lesz, amire teljes mértékben fel kell készülnünk - állapította meg az adatok ismertetésekor Ma Csien-tang, a statisztikai hivatal szóvivője, és jelezte, hogy országa súlyos nemzetközi körülményekre, a főbb fejlett gazdaságok nehézkes magára találására számít.