Március végéig megegyezne a kormány az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Csökkenhetne a magyar állampapírok kamata, ha Magyarország kapna egy biztonsági hálót az IMF és az EU segítségével - mondta Cséfalvay Zoltán egy német rádióinterjúban. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára közölte azt is, hogy a kormány az első negyedévben megegyezne a Nemzetközi Valutaalappal.
Vágólapra másolva!

A kormány reményei szerint az idei első negyedévben lezárulhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) a Magyarországnak nyújtott biztonsági hálóról - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára egy német rádióinterjúban. A berlin-brandenburgi közszolgálati műsorszóró társaság (rbb) Inforadio nevű csatornáján sugárzott interjúban az államtitkár hangsúlyozta: "Magyarország továbbra is képes finanszírozni az államadósságát a piacról." Hozzátette: a finanszírozás "természetesen a kamatok mértékétől függ".

Arra a műsorvezetői közbevetésre reagálva, hogy jelenleg 10 százalék körüli kamattal kelnek el a magyar állampapírok, Cséfalvay kérdéssel válaszolt: mekkora lenne az olasz állampapírok hozama, ha az Európai Központi Bank (EKB) nem vásárolná meg az olasz papírokat? Magyarország nem tagja az euróövezetnek, ezért nem számíthat az EKB állampapír-vásárlásaira, kaphatna viszont egy biztonsági hálót az IMF és az EU segítségével, és így csökkenhetnének a kamatok - magyarázta Cséfalvay.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy az idén is a hazai össztermék három százaléka alatt tartsa az államháztartás hiányát. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy tavaly csupán egyszeri intézkedések árán sikerült teljesíteni a deficitcélt, a szerkezeti hiány pedig jóval a háromszázalékos tűréshatár felett van, az államtitkár megjegyezte, hogy az egyszeri bevételekkel szemben egyszeri kiadások is álltak bőven, áfa-visszatérítésre például a GDP 0,9 százalékának megfelelő összeget kellett fordítani, és az egyszeri tételektől megtisztított mérleg 2,8 százalékos hiányt jelez.