Nagy az egyetértés Magyarországról Brüsszel és az IMF között

Vágólapra másolva!
Egyetért az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap álláspontjával Magyarországról. Az IMF vezérigazgatójaFellegi Tamással való találkozója után azt írta: az IMF csak akkor áll szóba Magyarországgal, ha az kézzel fogható lépéseket tesz a stabilitásért, és az EU-val is kibékül.
Vágólapra másolva!

Teljes mértékben osztja az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatában foglaltakat - jelentette ki Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője az európai uniós végrehajtó testület pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is.

A bizottsági szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő héten Brüsszelben találkozik.

A Valutaalap Fellegi Tamás és Christine Lagarde csütörtöki washingtoni tárgyalása után adott ki nyilatkozatot. E szerint az IMF vezérigazgatója még az IMF-hitelről szóló tárgyalások kitűzését is feltételhez kötötte Magyarország számára. Christine Lagarde szerint hasznos eszmecserét folytattak, de az IMF csak akkor áll szóba Magyarországgal, ha az kézzel fogható lépéseket tesz a stabilitásért, és az EU-val is kibékül.

A bizottsági szóvivő megismételte: az Európai Bizottság álláspontja szerint a hitelmegállapodásról folytatandó tárgyalásoknak előfeltétele, hogy biztosított legyen Magyarországon a jegybank függetlensége. A közelmúltban hozott magyar törvények jogi elemzése hamarosan elkészül, és annak alapján dönthet az Európai Bizottság jövő kedden Strasbourgban.

Magát a jogi elemzést teljes egészében valószínűleg nem teszik majd közzé, de az Európai Bizottság hivatkozik majd a fontosabb jogi megállapításokra.